Početna Događanja Još jedno gostovanje čuvenog Pece Popovića u Cirihu u organizaciji Radio Kruga

Još jedno gostovanje čuvenog Pece Popovića u Cirihu u organizaciji Radio Kruga

Kada u sred Ciriha „Geografija rasutog srca” ispriča „Treću stranu ploče”

Proteklog vikenda u gradskoj kući Folkshaus, grada Ciriha a u organizaciji RADIO KRUGA iz Švajcarske, održano je još jedno druženje sa čuvenim Petrom Pecom Popovićem. Pored dosadašnjih izdanja, predstavljenih na istom mestu prošle godine pred mnogobrojnom publikom, ovog puta  su promovisane dve nove knjige „Geografija rasutog srca” i „ Treća strana ploče”. I ovog puta u Zelenu salu Folkshausa došli su ljubitelji lika i dela Pece Popovića odasvuda. Te večeri ni London, ni Heceg Novi a ni  Beograd nisu bili daleko Cirihu. Gosti su pristigli iz svih gradova Švajcarske pa se u sali tražila  stolica više, prenela nam je jedna od urednica Radio Kruga, Violeta Aleksić. Dirnut prepunom salom gostiju  na početku promocije Popović je kroz suze rekao da mu je puno srce videti stare i nove  prijatelje  koji nisu žalili vreme i kilometre da ga to veče vide.


Foto: Radio Krug

„Veče koje je ličilo na rokenrol vremeplov, odvelo je prisutne na mesta i godine kada su se rađale pesme velikana naše scene. Beležeći događaje koji su stvarali velike hitove, Popović je beležio trenutke koji nemaju reprizu. Sastavljajući mozaik rokenrola na našim prostorima, ispričao je geografiju rasutog srca i važnost očuvanja svakog reljefa naše muzičke scene koji zahvaljujući patini vremena ima pravo da ispriča treću stranu ploče, stranù koja govori  glasnije od svake druge strane. Tu se kriju bol, suze, tišina, strepnja ,radost, smeh, razočarenja i radovanja”, dodala je Violeta.

Pored priča o sazrevanju trenutka koji je promenio svet muzikom, Popović je  objasnio  važnost očuvanja jezika, kulturnog bogatstva pogotovu u dalekom svetu ali takođe važnost čuvanja imena ljudi koji su napravili te nezaboravne note i posle čega više ništa nije bilo isto.

„Prošlost svega učinjenog za dobro čoveka je već neimar budućnosti, ako danas spoznamo važnost tog dobra”, dodao je on.  Kroz priče rokenrol profesora publiku je kroz veče vodila i muzika sjajnog Viktora Đurića koji je našim sunarodnicima veoma poznat kroz brojne svirke i kulturne događaje kao i humanitarne angažmane. Pesme Arsena Dedica, Josipe Lisac, Smaka, Idola, oživele su slike onog lepog vremena i budile nostalgiju.

Sa svim gostima
Foto: Radio Krug

„Nismo se dogovarali koje će pesme Viktor pevati, a ispostavilo se da sam u svakoj toj pesmi na neki način bio prisutan na ovaj ili onaj način”, rekao je Peca Popović i dodao da „kada te  jednom nečija dobrota opeče, onda ne možeš da ostaneš isti čovek, nego gledaš da i ti budeš bolji”.

Pri samom kraju iznenađenje večeri bila je Žana koja je uz stihove podsetila Popovića na prošlogodišnje druženje i izrazila radost ponovnog susretanja. Zagrljaj i suze uz ogromni aplauz upotpunio je i citat Đorđa Matić koga je citirala Violeta Aleksić iz knjige „Geografija rasutog srca”.

„TEŠKO JE IZRAZITI KOLIKO JE VAŽNO SAČUVATI Uspomene  koje daju lekciju, kako se  čuva jednom stečeno dobro. Priča o prošlosti nam treba više nego ikada, jer ko ima prošlost taj već ima i budućnost…Važno je u sadašnjosti ne zaboraviti na to…Čitajte Pecu Popovića uz njega sve vremenske kategorije izgledaju lepše …”,, naglasila je Violeta.

Nakon dvosatnog druženja, posetioci su u redovima čekali potpis Petra Pece Popovića, usledilo je i slikanje za uspomenu i dugo sećanje kao i razgovori o utiscima.

Peca Popović sa urednicama Radio Kruga Violetom Aleksić i Tanjom Radovijević
Foto: Radio Krug

Šta je zaista interesantno te subote, vrata do vrata u Folkshausu su održana dva nastupa čiji su akteri bili giganti kulturne scene: Petar Peca Popović i Zoran Kesić. Svako u svojoj priči i pesmi oduševili su u jednoj večeri Švajcarsku publiku. Pred sami početak večeri u Zelenu salu je ušetao Kesić da pozdravi velikog Pecu Popovića. Kakav je to gest bio! Helse kulturni centar i Radio Krug pokazali i dokazali da je sve moguće i da ovakve trenutke treba okititi onim zagrljajem drugarstva i dobrodošlice.

Peca Popović je sutra dan na svom profilu društvenih mreža napisao sledeće:

„BOŽE DRAGI, KAKO SAM JA SREĆAN ČOVEK… Da mi je neko pričao da me knjige mogu dva puta odvesti u srce Švajcarske, rekao bih: Nemoguće! Mene su, zahvaljujući energiji Violete i Tanje iz Radio Kruga, upravo dve knjige dva puta dovele u cirišku Gradsku narodnu kuću. Posle takvih događanja, prepunjenih emocijama i dobrotom, neuspešno tražim reči da se zahvalim svima koji su svoje subotnje veče odlučili da podele sa mnom i mojom nesavršenošću. Violeta Aleksić me prva načela uvodom koji nisam zaslužio, prefinjeni Viktor Đurić rasturio otpevanim pesmama, a svi posetioci svojom pažnjom i podrškom bukvalno – dotukli. Kakav je to osećaj kada znate da je neko ove večeri došao u Cirih iz Londona, neko iz Sent Galena, neko iz Modriče, mnogi iz Cuga, neko iz Bazela, neko iz Herceg Novog, a da vas, posle svega, gospođa Žana svojim nežnim tekstom na poleđini fotografije Bee Geesa dirne baš u srce. I sve se to dešava dok u susednoj sali iste institucije, kao obično, briljira Zoran Kesić. Veče svih večeri. To se ne može kupiti. I sve zahvaljujući knjigama. I posebnim ljudima. NAŠIM”.

Geografijom rasutog srca ispričana Treća strana ploče ostaće zauvek u srcima naših sunarodnika u Švajcarskoj…, istakle su urednice Radio Kruga Violeta Aleksić i Tanja Radojević.

Poptisivanje knjiga
Foto: Radio Krug