Početna Događanja U Veneciji otvorena kolektivna izložba „Identitet” umetnica Jelene Borovčanin, Ivane Bukovac i...

U Veneciji otvorena kolektivna izložba „Identitet” umetnica Jelene Borovčanin, Ivane Bukovac i Marije Marković

Venecija, kolevka lepote, kulture i umetnosti. U ovom gradu, nedaleko od trga Svetog Marka, u galeriji palate „Pizani Rivedin”, u sredu 18. oktobra svečano je otvorena kolektivna izložba pod nazivom „Identitet”, na kojoj su tri srpske umetnice: Jelena Borovčanin, Ivana Bukovac i Marija Marković, predstavile su svoja stilski različita umetnička dela. Ova izložba govori o povezanosti Italije i Srbije, dve zemlje i dve kulture, ali i o svojim korenima i poreklu, istaknuto je u Savezu Srba Italije.
„Reč identitet koja je latinskog porekla, predstavlja individualnost koja svaku osobu čini jedinstvenom. Na pitanje ko sam ja svako bi dao različit odgovor. Identitet, predstavljanje sebe različitog od ostalih. Pojedinci mogu imati isto interesovanje i cilj, ali ne mogu biti isti, i upravo ta razlika i jeste ono što čini svet lepim. Tri umetnice istog porekla, sa istim kulturnim nasleđem i sličnim interesovanjem, zahvaljujući talentu pokazale su svoja umetnička dela zadivljujuće lepote i posebnosti”. Ovim rečima je izložbu svečano otvorila generalna konzulka Republike Srbije u Trstu, Ivana Stojiljković. Ujedno ona je umetnicama uputila komplimente i zahvalila se svima koji su pružili pomoć u realizaciji ovog divnog projekta.


Foto: M. Dukoli

Prisutnima se obratio i kustos ove izložbe, profesor Akademije umetnosti iz Venecije, Saverio Simi de Burgis, koji je prepoznao vrednost i veštinu tri mlade umetnice raznolikošću umetničkog izraza na temu Identitet. Profesor Simi de Burgis je rekao da identitet ovuhvata mnoge teme, počevši od ličnog, fizičkog pa i nacionalnog, predstavlja traženje svoga ja i mogućnost da opravdamo svoje traganje dobivši smisao, u čemu su tri umetnice bile jako uspešne.

Govorili su i Nikola Paulon, predsednik kulturnog udruženja „Paoulina Paulon” iz Vićence koje je podržalo organizaciju ove izložbe. Paulon, čije udruženje pomaže mladim talentovanim umetnicima koji dolaze u Italiju iz celog sveta, bio je inicijator ove kolektivne izložbe, i spojio naše umetnice, koje se ranije nisu međusobno poznavale.

Publici se obratila i Lidija Radovanović, predsednica Saveza Srba u Italiji. Ona je izrazila veliko zadovoljstvo što smo pružili podršku u organizaciji ovako važne izložbe, jer naš cilj i jeste da između Italije i Srbije gradimo most. Srbija i Italija imaju jako važne istorijske veze i prijateljski odnos koji postoji vekovima. Saradnjom između nas koji živimo u dijaspori, italijanskih i naših institucija u Srbiji, možemo doprineti izgradnji vrednih i značajnih projekata, poput ovog.

Marija Marković, akademski vajar koja je obrazovanje stekla na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji, čija je specijalnost rezbarenje drveta i vajarstvo u drvetu. Trenutno živi i radi kao profesor umetnosti u gimnaziji u Peskari u regiji Abruco, gde ima i svoju galeriju. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja, i njeni radovi su izloženi širom Italije i u inostranstvu. Na izložbi Identitet predstavila je svoje radove od kamena i drveta, kao simbol korena i porekla.

Ivana Bukovac, akademska slikarka, diplomirala je na Akademiji likovnih umetnosti u Veneciji, a živi i radi u Padovi. Učestvovala je u mnogobrojnim samostalnim i kolektivnim izložbama u Italiji, Srbiji i Crnoj Gori. Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada. Svoja umetnička dela predstavlja slikama sa tradicionalnim ženskim elementima. Odnos između individualnog i kolektivnog identiteta je sećanje na prošlost i na naše korene. Istraživanjem narodne nošnje, zadržala je simboliku i tako tradiciju pretvorila u intimnije istraživanje identiteta, koja se odnose na lica, na uspomene, ali i na kolektivno, putem instalacija koje su izrađene od kose različitih žena.


Foto: M. Dukoli

Jelena Borovčanin, magistar je političkih nauka. Živi i radi u Beogradu. Njena kreativnost je motivisala da počne da se bavi umetnošću pre nekoliko godina. Njene slike sa instalacionim delovima predstavljaju dekoraciju. Na temu identiteta koristila je istorijsku povezanost Italije i Srbije od Rimskog carstva do današnjih dana. Na 7 mapa predstavljene su karte i mape važnih istorijskih događaja, izrađene od stakla, koje su simbolički obeležene italijanskim novčićima.

Veče je proteklo u prijatnoj atmosferi, a goste su po tradicionalnom srpskom običaju dočekali, uz pogaču i so, mladi članovi udruženja Sloga iz Basana del Grapa, u narodnoj nošnji. Među mnogobrojnim gostima koji su uživali u izložbi, bili su i predstavnici italijanskih institucija, firmi, umetnički kritičari, gosti iz Srbije i sponzori izložbe.
Izložba će biti otvorena do subote 4.11.2023.
Vreme: od utorka do nedelje 10:30 – 13:30č i 14:00 -18:30č (zatvoreno ponedeljkom)
Ulaz slobodan – adresa: Palazzo Pisani Revedin, San Marco 4013/a, Venezia

Izvor: Savez Srba Italije
Foto: M. Dukoli