Početna Događanja Povodom početka školske godine širom Bavarske služeni molebani u parohijama SPC

Povodom početka školske godine širom Bavarske služeni molebani u parohijama SPC

Povodom početka nove školske godine u dopunskim školama na srpskom jeziku, čija se nastava odvija u pokrajini Bavarskoj služeni su molebani sa činom Priziva Svetog Duha za blagoslovenu i plodonosnu nastupajuću školsku godinu. Nastava dopunske škole na srpskom jeziku organizovana je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije. Nastavnice koje predaju u Bavarskoj pod vođstvom nove koordinatorke, nastavnice Tatjane Hot, čestitale su školarcima polazak u školu sa nekoliko lepih reči, poželelevši im da u školi napreduju u znanjima ali uvek zajedno sa vrlinom i dobrotom.


Foto: Srpska škola u Bavarskoj

„Đaci su radosni  što će sticati nova znanja iz maternjeg jezika, istorije, geografije i kulture i ponosni što srpstvo i pravoslavlje nose u sebi. Učenje je bitno za napredak svakog deteta, kao i bogougodan život ispunjen vrlinama i dobrim delima”, izjavila je nastavnica Tatjana Hot.

Među prisutnima u crkvama su bili učenici sa roditeljima, učiteljicama i mnogobrojni narod koji je slušao pomno liturgiju. Na kraju liturgije, svoj prisutnoj deci, podeljene su olovke koje su sveštenici blagoslovili u znak dobrodošlice u novu školsku godinu. Čin Priziva Svetog Duha se decenijama služi u skoro svim parohijama SPC u rasejanju. Crkve su svake godine bogatije sa novim učenicima koji upisuju dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Ovo je dokaz da se i u dijaspori, daleko od matice neguje kultura, tradicija, pravoslavna vera i srpski jezik.

Za portal Rasejanje.info Aleksandra Cvetković