Početna Događanja Dejan Aleksić u gostima kod đaka iz Hesena

Dejan Aleksić u gostima kod đaka iz Hesena

U nedelji kada se slavi pisana reč i kada se održava Sajam knjiga u Frankfurtu i u Beogradu mališani iz Hesena su imali zadovoljstvo da ugoste Dejana Aleksića, jednog od najvećih domaćih pisaca za decu današnjice.

U dva navrata, najpre u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Frankfurtu, a zatim na Sajmu knjiga učenici Srpske škole su prisustvovali su književnim radionicama Dejana Aleksića. Dejan Aleksić pesnik, pripovedač i dramski pisac, posebno je cenjen kao autor književnih dela za decu. Jedan je od vodećih srpskih pisaca za decu. Veći deo njegovog književnog opusa pripada ovoj vrsti literature. Neka od njegovih dela nalaze se u čitankama i obaveznoj lektiri za osnovnu školu, a deo su i programa Dopunske nastave u inostranstvu. Zato je uživanje bilo veće videti i upoznati onoga koga su kroz pesme i priče znali.


Foto: Sprska škola u Hesenu

Neposrednim i iskrenim pristupom Dejan je uspeo da stigne do srca svakog mališana, da izazove osmehe i probudi radoznalost, ali je uspeo da dopre i do deteta koji se krije u svakoj odrasloj osobi, pa su u književnoj poslastici uživali i veliki i mali ljubitelji knjige. Publika je aktivno učestvovala u čitanju poezije, mališani su glumili, rešavali zagonetke u stihu i lomili jezike pokušavajući da izgovore neke nove brzalice.

Na kraju književnih večeri gost iz Srbije, pisac Dejan Aleksić je dobio ocenu pet, a svi zajedno su iskazali nadu da će se ovaj susret uskoro ponoviti.

Dopunska nastava na srpskom jeziku se zahvaljuje Dijani Avdić, potpredsednici Parlamenta stranaca grada Frankfurta i delegatu u Skupštini grada Frankfurta, koja je i ove godine obezbedila učenicima besplatne karte za Sajam knjiga i tako omogućila da i oni budu deo ove svetski poznate manifestacije. Zahvaljujući njenom angažovanju, obezbeđen je prostor na štandu Parlamenta stranaca za gostovanje književnika Dejana Aleksića.  

Veliku zahvalnost upućena jei ocu Simonu (protojerej-stavroforu Simonu Turkiću) „koji nam otvara vrata Hrama Vaskrsenja Hristovog i pruža podršku pri realizaciji vannastavnih aktivnosti”, istakle su nastavnice Srpske škole u Hesenu.