Početna Događanja U Inzbruku izvedena predstava „Bedemi ćirilice”

U Inzbruku izvedena predstava „Bedemi ćirilice”

U organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI iz Inzbruka u Austriji organizovano je humanitarno pozorišno veče na kojem je po prvi put u dijaspori izvedena predstava „Bedemi ćirilice”. Predstava je rađena po tekstu Vladimira Đorđevića a u režiji Milića Jovanovića. Izveli su je pozorišni glumci kragujevačkog pozorišta, Predrag Jovanović iz Paraćina u ulozi Ćirila, i Aleksandar Jelenić iz Topole u ulozi Metodija. S njima je u Inzbruku gostovao i scenograf ove predstave Vukašin Vujičić iz Topole.

Kako su predstavnici Spoji naveli „gostiju je bilo iz celog Tirola kao i iz Srbije, a sav prihod od ove pozorišne večeri namenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj deci i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 1.310,31 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže”, dodali su oni.

Glumci Aleksandar Jelenić i Predrag Jovanović će predstavu „Bedemi ćirilice“ uskoro odigrati po 50. put, a na premijernom izvođenju u Inzbruku, u pozorišnoj sali najstarijeg lovačkog doma u Tirolu „Jegerhajm”, i ujedno i van Srbije i regiona bivše Jugoslavije uspeli su, pored istorijske priče o Ćirilu i Metodiju i nastanku ćiriličnog pisma, da prenesu i neverovatnu emociju, koju su osetili čak i oni u publici koji ne razumeju srpski jezik, naši austrijski prijatelji. Briljantno glumačko umeće nagrađeno je na kraju stajaćim ovacijama preko stotinak prisutnih gostiju, odraslih i dece, naglasili su organizatori.


Foto: Spoji

Ova predstava je prvi put izvedena u junu 2019. godine na sceni Knjaževsko-srpskog teatra u Kragujevcu uz blagoslov vladike šumadijskog Gospodina Jovana. „Bedemi ćirilice” govore o životu i radu Svete braće Ćirila i Metodija, o njihovoj borbi i ljudskoj drami na putu ka pismenosti, prosvećenosti, oduhovljenosti i jeziku i pismu koje oplemenjuje narod slovenski. Ovo je pesma ali i plač o gradnji bedema, na kojima je uzraslo pismo, koje vekovima napaja naše postojanje.

U ulozi moderatora večeri bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI-a i član Uprave Saveza Srba u Austriji, koji je ujedno u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne. On je svim prisutnima ukratko objasnio da je SPOJI odlučio da organizuje ovo humanitarno pozorišno veče, kao jednu u nizu aktivnosti koje SPOJI organizuje od svog osnivanja 2009. godine, kada je za cilj između ostalog postavljen rad na očuvanju srpskog nacionalnog, kulturnog i duhovnog identiteta. SPOJI je od tada organizovao nekoliko predavanja i tribine o očuvanju ćirilice i srpskog jezika, obeležavao dan Svetih Ćirila i Metodija, posvetio izdanje časopisa „Spoji!“ očuvanju ćirilice i mnogo puta do sada ukazivao na izuzetnu važnost i značaj koji kao narod trebamo da posvetimo očuvanju našeg ćiriličnog pisma, koje je deo našeg jezičkog identiteta, te da je trebamo znati i koristiti isto kao i srpski jezik, jer u suprotnom nećemo biti potpuni kao pojedinci i narod gde god se nalazili na kugli zemaljskoj.

Među gostima u publici bili su prisutni Renate Dajnhofer, upravitelj Jegerhajma i humanitarni radnik u Inzbruku i Tirolu, otac Slobodan Radojčić, novi paroh inzbruški pri Srpskoj pravoslavnoj crkvi, otac Aleksandar Stolić, novi sveštenik inzbruški pri Vaseljenskoj pravoslavnoj crkvi pod Carigradskom patrijaršijom, predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine Kufštajn, članovi Kulturno-sportskog kluba Petar Kočić – Zmijanje iz Figena, đaci veronauke i đaci Prosvjetine škole srpskog jezika u Tirolu, kao i naši podržavaoci, Boško Vasilić, vlasnik roštiljdžinice Lekerland u Inzbruku, kao i predstavnici hotela Dolinger iz Inzbruka, i preduzeća VFM2-grupa iz Srbije, bez kojih ne bi bilo moguće organizovati ovaj i druge događaje.

Članovi i prijatelji SPOJI-a sa Predragom Jovanovićem, Aleksandrom Jelenićem i Vukašinom Vujičićem
Foto: Spoji

Na samom kraju zvaničnog dela pozorišne večeri, pre nego što je došlo do druženja gostiju i glumaca u prijateljskoj atmosferi, mr Vladimir Vlajić se u ime Upravnog odbora Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI obratio svim prisutnima osvrnuvši se na tešku situaciju koja trenutno vlada u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Inzbruku, a koja je skoro svima poznata. On je u ime SPOJI-a podsetio da je za svađu uvek potrebno najmanje dve strane, ali da ne trebamo da iznosimo naše probleme na ulicu ili društvene mreže i da tako kvarimo sliku o našem narodu i crkvi, pogotovo ne u Austriji, gde živimo i gde smo u Inzbruku dobili velelepni hram kao poklon kako bi ostao živa crkva u kojoj ćemo se složno i saborno moliti Gospodu Isusu Hristu. Naglasio je da nijedna podela ne ide na korist srpskom narodu i našoj Srpskoj pravoslavnoj i Svetosavskoj crkvi, naročito ne u ovim turbulentnim vremenima u kojima vlada haos u svetu. Na samom kraju je pozvao sve prisutne i srpski narod u Inzbruku, Tirolu i u Austriji da bude složan i da ostane veran svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi. SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA i SPOJENI SMO JAČI, bile su završne reči zvaničnog dela večeri.

Ova pozorišna predstava je deo projekta SPOJI-a pod nazivom „DIJASPORA I MATICA – SPOJENI SMO JAČI!” koji je sufinansirala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.