Početna Informacije Turbulentni oktobar u Inzbruku – doskorašnji sveštenik napustio SPC i prešao u...

Turbulentni oktobar u Inzbruku – doskorašnji sveštenik napustio SPC i prešao u Veseljensku patrijaršiju – protojerej Slobodan Radojičić postavljen za novog paroha

Deo vernika očajni odlukom vladike Andreja i pokrenuli peticiju za njegovu smenu. Vernici nisu dozvolili episkopu da uđe u hram. Po saopštenju Eparhije austrijsko-švajcarske situacija se smiruje. Novi sveštenik u Inzbruku je protojerej Slobodan Radojičić

U prethodnom tekstu preneli smo apel mr Vladimira Vlajića u ime Upravnog odbora Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI povodom dešavanja u SPC u Inzbruku. Naime ovoga meseca došlo je do razlaza sveštenika SPC u Inzbruku sa Eparhijom austrijsko-švajcarskom i SPC. Naime početkom druge nedelje oktobra sveštenik Aleksandar Stolić iz Inzbruka napustio je parohiju i prešao u Carigradsku patrijaršiju. Vladika Andrej je došao u Inzbruk po ključeve od crkve, a pre toga je zabranio ulaz u crkvu ocu Aleksandru. Određeni broj vernika se pobunio protiv ove odluke. Snimci su postavljeni na društvene mreže, pokrenuta je peticija protiv smene vladike Andreja… Vladimir Vlajić je u ime SPOJI-a podsetio da je za svađu uvek potrebno najmanje dve strane, „ali da ne trebamo da iznosimo naše probleme na ulicu ili društvene mreže i da tako kvarimo sliku o našem narodu i crkvi, pogotovo ne u Austriji, gde živimo i gde smo u Inzbruku dobili velelepni hram kao poklon kako bi ostao živa crkva u kojoj ćemo se složno i saborno moliti Gospodu Isusu Hristu”. Naglasio je da nijedna podela ne ide na korist srpskom narodu i našoj Srpskoj pravoslavnoj i Svetosavskoj crkvi, naročito ne u ovim turbulentnim vremenima u kojima vlada haos u svetu. Na samom kraju je pozvao sve prisutne i srpski narod u Inzbruku, Tirolu i u Austriji da bude složan i da ostane veran svojoj Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Da bi čitaocima bilo jasno o čemu se radi prenosimo pismo oca Aleksandra Stolića (doskorašnjeg paroha u Inzbruku) svojim vernicima, a potom i saopštenje Informativne službe Eparhije austrijsko-švajcarske.

Protojerej Aleksandar Stolić napustio SPC i prešao u Carigradsku partrijaršiju
Foto: sa primopredaje hrama 2019. Eparhija austrijsko-švajcarska

Pismo Aleksandra Stolića upućeno svojim parohijanima:

Pomaže Bog draga braćo i sestre!

Nažalost prinuđen sam da vas obavestim o veoma teškim i tužnim dešavanjima u našoj inzbruškoj parohiji. Godinama sam izložen nemilosrdnom progonu od vladike Andreja. U zadnje vreme ovo se nepodnošljivo zaoštrilo. Vladika Andrej umesto hrišćanske ljubavi i jevandjelskog odnosa želi moje potpuno uništenje. Ovo ne govorim bez osnova. Dosta vas je upoznato da su ovo stvarne činjenice koje vam ovom prilikom sa bolom saopštavam. Moj bol je još veći, sa znanjem da i vi patite sa mnom. Vladika Andrej nema ljubavi prema meni, ali on nema ljubavi prema pravoslavnima i Srbima uopšte. Ovo ne govorim ja, to govore njegova dela. Progonu nisam izložen samo ja, progonu je izloženo dosta sveštenstva na svim stranama u Austriji. Sa tugom vam saopštavam, ne mogu više da služim u hramu koji smo zajedno dobili od rimokatoličke crkve za naš verujući narod. Od Vladike Andreja nisam tražio ni priznanja ni odlikovanja ni nagrade, ali čemu toliki teror i strašan progon već godinama. Nije u pitanju samo moja patnja već patnja moje cele porodice. Ja ne želim da plačem, ne tražim to ni od vas. Znam i uveren sam i za sebe i za vas, borićemo se i bićemo na strani pravde. Hvala Gospodu Bogu, dobio sam zaštitu od MAJKE CRKVE-MAJKE SVIH CRKAVA tj Vaseljenske patrijaršije. To daje mogućnost i meni i vama da se i dalje u zajedničkoj molitvi Gospodu obraćamo.

Ni u jednom momentu, nisam vas se odrekao, niti ću vas se odreći. Ostajemo u jedinstvu, vi, ja sa vama i Gospod naš sa svima nama. Za sve vaše duhovne potrebe, vaš otac Aleksandar vam stoji na raspolaganju. Ovo je moje prvo obraćanje vama u ovome mučnome i tamnome trenutku, ali ne bojmo se, sunce pravde sijaće nad nama i u nama. Uskoro vas obaveštavam gde se sastajemo na molitvi. Ujedno vas ovom prilikom obaveštavam, sve odluke vladike Andreja za mene a i za sve koji ste uz mene nemaju nikakvu važnost. Živi i zdravi mi bili! Ostajemo u ljubavi našoj i u ljubavi prema Gospodu našem.

S poštovanjem vaš otac Aleksandar

Ovu poruku možete da podelite sa vašim bližnjim i sa vašim prijateljima

Na FB grupi KUD Đurđevdan Inzbruk pušteni su i video snimci govor oca Aleksandra pred hramom kao i razgovor vernika sa vladikom.

Prisutni vernici na primopredaji hrama 2019.
Foto: Eparhija austrijsko-švajcars

Saopštenje Informativne služe Eparhije austrijsko-švajcarske:

Austrijom se poslednjih dana šire različite vesti o crkvenim nemirima u ovom delu naše Eparhije, sa različitim nedobronamernim, pa i krajnje malicioznim interpretacijama.

Stoga, obaveštavamo verujući narod najpre o činjenicama i uzrocima koji su doveli do uznemirenosti i opravdane brige svih nas kojima je stalo do Srpske pravoslavne crkve i njenog jedinstva, naročito u vremenima velikih kriza u svetu i kod nas.

Sveštenici Miomir Sando iz Graca i Aleksandar Stolić iz Inzbruka napustili su svojevoljno svoje parohije i verni narod i prešli u Carigradsku patrijaršiju (kao i dvojica pre više godina suspendovanih sveštenika: Aleksandar Stanković iz Beča i Dalibor Brnzej iz Braunaua, te đakon volonter Željko Simić iz Klagenfurta, sva trojica bez radnog odnosa u SPC), čime su automatski stavljeni pod zabranu sveštenosluženja i, kao takvi, na prostoru naše Eparhije austrijsko-švajcarske nemaju prava da obavljaju nikakve crkvene, sveštene i svetotajinske radnje.

Ne ulazeći u opravdanost motiva ovakvog postupka sveštenika koji su odbijali sva nuđena rešenja za prevazilaženje krize (otvaranja mesta za drugog paroha ili prelazak na druge parohije), moramo podvući da je njihov čin potpuno nekanonski i anticrkven, budući da je obavljen bez saglasnosti i uopšte molbe nadležnom episkopu Andreju. Šta više, u nastojanju da obezbedi što bezbolniji kontinuitet u radu i funkcionisanju parohije u Inzbruku (koja jedina od pomenutih parohija ima svoj hram, koji i ostaje u vlasništvu SPC, dok je zakup hrama u Gracu nedavno istekao), vladika Andrej je nepravedno, neljudski i neprimereno liku jednog arhijereja srpske crkve i njene istorije, bio izložen vređanju i porugama instruisane grupice (ne)vernika, i to pred očima ovdašnje javnosti.

Ipak, stanje se normalizuje i u Inzbruk je za paroha postavljen protojerej Slobodan Radojičić, te ovim putem pozivamo sve vernike pomenute parohije da mu se ubuduće obraćaju za sve duhovne i bogoslužbene potrebe, kao jedinom nadležnom. Vrlo brzo će biti regulisan i status novog paroha u Gracu, o čemu ćemo blagovremeno obaveštavati vernike.

Ono što svakako može da brine našu celokupnu crkvenu i širu javnost, jeste činjenica da ovaj nemir prevazilazi usko lokalne okvire jedne Eparhije, zbog direktne i nekanonske intervencije Carigradskog patrijarha, njegovog upliva na teritoriju druge samostalne, pomesne pravoslavne crkve i jednostrane odluke da primi pod svoje okrilje tuđe klirike, što je protivno ne samo ustaljenom poretku pravoslavne crkve, nego i dosadašnjoj praksi same te Carigradske patrijaršije (ako se izuzme, naravno, najskorije dešavanje u Ukrajini, presedan koji je možda otvorio Pandorinu kutiju sa nesagledivim posledicama po budućnost jedinstva pravoslavne crkve).

Uz činjenicu da su i pomenuti sveštenici iskoristili vreme složenih međucrkvenih odnosa na svepravoslavnom planu, konstatujemo da pred svim ovim argumentima prestaju ingerencije bilo koje lokalne crkve, tj. eparhije, i da ovakvi i slični presedani moraju biti postavljeni u šire, eklisiološke okvire jednog budućeg, zajedničkog i svepravoslavnog rešenja nastalog problema.

Do tada, pozivamo sva verna čeda Eparhije austrijsko-švajcarske da na čelu sa nadležnim episkopom radimo na jedinstvu naše crkve, u miru Hristovom, svedočeći prvenstveno svako svojim ličnim primerom i hrišćanskim životom, dostojno našem prizvanju i krsnom imenu vernika pravoslavne crkve.

Informativna služba Eparhije austrijsko-švajcarske

Dana 9. marta 2019. godine, između Rimokatoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve izvršena je svečana primopredaja velelepnog hrama u užem centru grada Inzbruka, koji je poklon rimokatoličkog monaškog reda Redemptorista. Svečanoj primopredaji, u ime episkopa austrijsko-švajcarskog Andreja, prisustvovao je protojerej-stavrofor Petar Pantić iz Beča, arhijerejski namesnik za Zapadnu Austriju protojerej-stavrofor Dragan Erić, kao i nadležni paroh protojerej Aleksandar Stolić, koji je u znak zahvalnosti predstavnicima crkvenih i gradskih vlasti u Inzbruku uručio ikone na poklon.