Početna Događanja Reorganizovana Zajednica Srba Štajerske, veliki korak ka postizanju zajedničkih ciljeva

Reorganizovana Zajednica Srba Štajerske, veliki korak ka postizanju zajedničkih ciljeva

U Gracu je u nedavno održan sastanak Saveza Srba u Austriji i Zajednice srpskih klubova u Štajerskoj, na kojoj je navedena Zajednica nakon više godina zastoja reorganizovana pri kome je omogućen pristup novim organizacijama, te sada postoje realni uslovi za ostvarivanje zajedničkih ciljeva Srba – prava na svoj jezik, postizanja statusa priznate etničke zajednice, uvođenja pravoslavne veronauke u škole i slično.

Goran Jović, koji je izabran za predsednika Zajednice Srba Štajerske, kaže da Zajednica počinje da funkcioniše „ispočetka“, u mnogo boljim okolnostima. „Smatram da smo sazreli i da treba iskoristiti ovaj momenat. Urađena je reorganizacija i sada samo treba slediti dogovor i raditi za opšti interes, a ne lični. Za sada imamo tri kluba i tu je reč uglavnom o kulturno-umetničkim društvima, a na današnjem sastanku su još pet organizacija odlučile da nam pristupe. Oseti se nova energija i treba nastaviti kontinuirano raditi, održavati sastanke cirkularno, u svim pokrajinama po jednom, te dva puta godišnje u centrali“ – rekao je Jović.

7


Foto: arhiva Savez Srba Austrije

Član Upravnog odbora Saveza Srba u Austriji Dejan Segić naveo je da je srpski narod u Austriji bez većine kolektivnih prava i da ova generacija Srba nema pravo da dalje „gura pod tepih“ nagomilane probleme. „Moramo pokrenuti stvari, a za to nam je potrebna uređena struktura koja će predstavljati Srbe u Austriji, koja će biti ne samo otvorena za sve Srbe, nego čiji će zadatak biti da obuhvati sve srpske organizacije koje deluju u Austriji. Naravno, ona mora da ima svoje regionalne organe i organe na nivou Saveza. Danas je, uz Božju pomoć i slogu svih srpskih udruženja u Austriji, ponovo reaktivirana Zajednica srpskih klubova u Štajerskoj i nadam se da će zaživeti uz podršku Saveza Srba i drugih organizacija koje okupljaju naš narod”, izjavio je Segić, koji je i član Sekretarijata bečke Prosvjete.

Član Saveza Srba u Austriji Aleksandar Matić izjavio je tokom današnjeg sastanka da u Savezu nema nijednog člana iz Štajerske i da se to mora odmah promeniti. „Srbi iz Štajerske moraju biti vidljivi i na saveznom nivou, a kao organizovana Zajednica mogu mnogo lakše da ostvare neke ciljeve, apliciraju za različite projekte. Važno je stvoriti platformu za nacionalni interes svih nas. Veća medijska vidljivost, pravo na upotrebu srpskog jezika, neke su od stvari koje moramo da menjamo. Da budemo pod jednim krovom”, naglasio je Matić.

Prema rečima Ilije Tufegdžića iz Saveza Srba u Austriji, Savez će pomoći Zajednici Srba Štajerske u svakom pogledu, od medijske vidljivosti do organizovanja i učestvovanja u kalendaru događaja. „Važno je da budete složni, a mi smo tu da vam pomognemo. Možete nam poslati projekte, kako bismo se zajedno potrudili da ih realizujemo. Institucije u Austriji gledaju kapacitet društva koje aplicira i ocjenjuju njegovu mogućnost sprovođenja projekta, a zajedno možemo biti samo jači”, dodao je Tufegdžić.

Prethodnih godina Zajednica srpskih klubova u Štajerskoj nije funkcionisala, a nakon ovog sastanka i reorganizacije ponela je ime Zajednica Srba Štajerske. Neki od zaključaka su da treba raditi na većoj medijskoj zastupljenosti Srba u Austriji, saradnji srpskih privrednika sa Srbima koji se nalaze u Austriji, organizaciji kulturnih manifestacija, pomoći srpskim studentima, promociji srpskog jezika i ćirilice.

Štajerska je jedna od devet austrijskih saveznih zemalja, čiji je glavni grad Grac. Pokrajina broji oko 1.205.000 stanovnika i četvrta je po broju stanovnika u Austriji.

Izvor: Savez Srba Austrije