Početna Događanja Petar Milošević posthumno proglašen počasnim građaninom Kalaza

Petar Milošević posthumno proglašen počasnim građaninom Kalaza

Povodom 23. oktobra, Dana mađarske revolucije iz 1956. godine, u gradiću  Kalazu, nedaleko od Budimpešte, za počasnog građanina posthumno proglašen dr Petar Milošević, srpski pisac i univerzitetski profesor, rodom iz ovog mesta, istakle su Srpske nedeljne novine.

Na svečanosti je otkriven Miloševićev portret, rad umetnika Atile Lenđela, a plaketu su preuzeli Milan Rus, direktor Srpskog pozorišta u Mađarskoj i Zorica Jurković Ember, takođe član ovog pozorišta i rođaka Petra Miloševića.


Foto:SNS

Milan Rus je održao svečani govor i Petru Miloševiću dodelio „večno članstvo u pozorištu”, čast koju još niko nije dobio u bilo kom teatru.

„Ti si prvi večni član Srpskog pozorišta u Mađarskoj, tvoj portret će uvek biti na zidu, a mi ćemo, umesto tebe, širiti tvoje duhovno nasleđe svuda, jer ga svi moraju upoznati, pošto si jedinstven i deo si univerzalne srpske i mađarske kulture. Pero, ti si sada klasik!”, rekao je, pored ostalog, Milan Rus.

Zatim je poznati glumac Mark Ember, koji je takođe srpskog porekla i čiji je kum na krštenju u kalaškoj srpskoj pravoslavnoj crkvi Svetog Arhangela Gavrila bio upravo Milošević, pročitao odlomak iz njegovog romana „Tinja Kalaz” Petra Miloševića. 

Foto: Srpske nedeljne novine

Izvor: Sprske nedeljne novine, Mađarska