Početna Informacije „Imam za koga da se mučim!” – kroz suze rekao je Željko...

„Imam za koga da se mučim!” – kroz suze rekao je Željko iz Bijelog Polja, otac petoro dece!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokrenula je novu humanitarnu akciju – ovoga puta pomoć je potrebno porodici Minić iz Bijelog Polja, sa petoro dece. Majka i otac imaju zdravstvenih problema, deca zajedno nadniče posebno leti i ne žale se. Teško žive u letnjoj kuhinju, zimi su svi zajedno u jednog prostoriji kako bi se zagrejali. HO Srbi za Srbe žele da im omogući bolji i kvalitetniji život u novom domu. Stoga je na nama da svi zajedno pomognemo. Prenosimo priču u celosti:   

 Željko je nekada radio u firmi, ali je ostao bez posla, saznavši da mu nije čak ni staž uplaćivan. Od tada preživljavaju samo od seoskih poslova i njegovog nadničenja, posao ne bira. Nažalost, to jedva da je dovoljno da bi se prehranila tolika porodica. „Imam za šta da se mučim, Bogu hvala. Neka su svačija deca zdravo, pa i ova moja. Ali teško je, većinom se samo tegli. Žena obolela od diskushernije, a i ja šećeraš, ali moramo se boriti do poslednjeg daha. Naši su stari živeli u surdake i zemunice, bez struje i svega, pa su imali velike porodice. To je najviša pomoć čoveku i za rad i za sve, najveće bogatstvo na svetu. Mi smo zadovoljni našom decom. Pre svega su dobri ljudi, pa onda i đaci. Odrijeh i njih, pomažu svako, ali mora se. Po livada, to im je i leto, i more i izlet. Skromni su, ne žale se, vide i oni da se mučimo. Zadovoljni su kad im kupimo po krem bananicu ili neki keks da izdele, isto ko da sam im doneo tovar što ja rečem seljački. I to onda čoveku daje veliku snagu. Još kad dođem umoran, pa iskoči jedno otud, drugo otud, zaboravi čovek na taj umor” – priča Željko dok mu oči suze.

Minići, nažalost, žive skučeno u nekadašnjoj letnjoj kuhinji koju su vremenom malo proširili i uredili. Njih sedmoro raspolaže samo dnevnom i jednom spavaćom sobicom. „Trudimo se da im priuštimo nešto bolje, ali nekako nam teško ide. Vlage ima dosta, po jedan metar se digne uza zid, pa se bojim da može uticati na njihovo zdravlje. Plafon je skroz ulegao, krov je užasan, pa kad je veća kiša sve se sliva. Zimi zbog velikih hladnoća smestimo još jedan krevet u dnevnu, pa se poređamo ko sardine. Od nameštaja imamo ovo što vidite, po nešto se osnovno dobavilo. Imamo gde sesti, jesti i leći. Meni nekad bolovi budu nepodnošljivi, pa sve padne na decu. Ali dobro, biće bolje, samo da smo mi zajedno” – uključila se i majka Dijana.

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe poziva dobre ljude u cijelom svetu da pomognu porodici Minić da dobije dom kakav zaslužuju. Pokrećemo novu veliku akciju i moli sve ljude dobre volje da doniraju preko donatorske platforme:  

HO Srbi za Srbe ujedno obaveštava da je vladalo veliko interesovanje za porodicu Novaković kod Bijeljine, koristimo priliku da vas obavestimo da je za njih od 2.279 namenskih donacija prikupljeno 87.916 evra. Takođe, u septembru je stiglo 8.497 poruka u Srbiji i 8.695 poziva u Republici Srpskoj, što je u najvećoj meri namenjeno za njih. Više stotina ljudi rešilo je i direktno da im pomogne na razne načine.

Radovi na završetku, renoviranju i opremanju doma porodice Novaković počeli su pre par nedelja, pa će zimu dočekati u novoj kući!  Sva sredstva koja budu ostala nakon završetka akcije biće preusmerena na druge ugrožene porodice jer trenutno imamo više od 100 projekata u toku.