Početna Zanimljivosti Hidroelektrana Vučje od juče ima status spomenik kulture

Hidroelektrana Vučje od juče ima status spomenik kulture

Hidroelektrana Vučje dobila je status spomenik kulture. Hidroelektrana je izgrađena 1903. pored reke Vučjanke u prelepom prirodnom okruženju. To je druga izgrađena hidroelektrana u Srbiji, a dalekovod  Vučje – Leskovac je prvi izgrađeni u Srbiji.

„Ovaj spomenik kulture svrstava se u značajna ostvarenja tehničke kulture između ostalog i zbog sačuvanih orhinalnih hidromehaničkih i mašinskih sklopova, ali i zbog istorijskog doprinosa modernizacijskim procesima Srbije”, istakao je Dušan Sinadinović, predsednik Udruženja Teslin toranj u Srbiji.

„Hidroelektrana Vučje je 2015. dobila značajno priznanje iz sveta a to je Tesla Spirit Avard od Tesline naučne fondacije iz Filadelfije a na predlog Udruženja Teslin toranj u Srbiji. Godine 2021. stvoren je Teslin park u dvorištu (parku) hidroelektrane, tako što je Udruženje Teslin toranj u Srbiji poklonilo hidroelektrani bistu Nikole Tesle i maketu Teslinog tornja. Teslin park – hidroelektrana Vučje je jedinstven u svetu po tome što se na jednom mestu jedno pored drugog nalazi i bista Nikole Tesle i maketa Teslinog tornja”, rekao je Sinadinović