Početna Kultura 150 godina biblioteke u Kladovu i poštanska markica za veliki jubilej

150 godina biblioteke u Kladovu i poštanska markica za veliki jubilej

Biblioteka u Kladovu danas obeležava 150 godina, od osnivanja. „Puno je razloga da budemo ponosni na svoj identitet, kulturu, mesto odakle potičemo, ali danas, 01. novembra, kada se obeležava 150 godina od osnivanja biblioteke u Kladovu, imamo naročiti razlog za to! Poštanska markica, štampana tim povodom, predstavlja još jedno priznanje značaju jubileja naše biblioteke, tom tihom čuvaru naše istorije i kulturnog blaga. Hvala osnivaču, svim sledbenicima i dragoj Žaklini i njenom timu na predanom radu! ”, istakla je Olivera Vasić-Brčević, veliki kulturni i društveni radnik srpskog rasejanja sa Malte.

„Biblioteka Centar za kulturu Kladovo nakon dugogodišnjih napora i istraživanja došla je u posed dokumenta koji potvrđuje činjenicu da je 1. novembra 1873. godine u varošici Kladovo postojala prva Čitaonica. O tome svedoči izveštaj upravnika Čitaonice, Mladena Krasojevića, inače ondašnjeg učitelja, onako kako je u stručnoj literaturi i navodi prof. dr Desanka Stamatović, istraživač, istoriograf, dokumentarista, kulturni radnik, germanista, zavičajac, osnivač i univerzitetski profesor na Katedri za bibliotekarstvo i informatiku Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, istakla je Žaklina Nikolić, ponosni delatnik u kulturi i bibliotekar grada Kladova.

„150 godina čitališta u Kladovu obeležavamo mnogobrojnim programima, ali se posebno ponosimo izradom personalizovane poštanske markice Pošta Srbije. Jubilej, tradicija, svi naši korisnici bibliotečkih usluga, prethodni, sadašnji i budući, kao i status ustanova BIBLIOTEKA to zaslužuju. Na poštanskoj markici koja je objavljena u ograničenom tiražu vide se elementi Đerdapske klisure i Dunava koji nas geografski određuju i logotip naše multifinkcionalne ustanove koja objedinjava rad triju ustanova i to Biblioteke, Centra za kulturu i Doma omladine. Kladovo, srećan ti praznik kulture!”, dodala je Žaklina Nikolić.