Početna Događanja U Dortmundu obeležena parohijska slava

U Dortmundu obeležena parohijska slava

Parohijska slava crkvene opštine u Dortmundu u Nemačkoj obeležena je minule nedelje praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog, slavu svoga hrama uz prisustvo vladike Jovana humskog koji je predvodio svetu arhijerejsku liturgiju. Vladici su sasluživali protojerej Duško Spasojević, paroh diseldorfski, arhijerejski namesnik za Severnu-Rajnu Vestfaliju i paroh kelnski protojerej Mladen Janjić, paroh dortmundski protojerej Danilo Dangubić, kao i đakon Aleksandar Debeljak.

Episkop Jovan se obratio prisutnima prigodnom besedom nakon čitanja jevanđelja, a potom je osveštao slavska znamenja ovogodišnjih domaćina Rada i Ivane Kovačević sa sinom Stefanom i kćerkom Marijom.


Foto: CO Dortmund

Kako i dolikuje ovako velikom slavlju proslavi su se pridružili i planovi kulturno-umetničkih društava. KUD Srbija iz Dortmunda nastupila je sa svoje dve grupe, KUD Izvor sa dečijim ansamblom. Nikolina Mutić je bila narator i izvođač, a nastupile su i Tamara Jaćimovska, Zorica Barać, kao i Fantomiks bend. Svi prisutni su se odazvali bogatom ručku a među njima bila je i vicekonzulica  Generalnog konzulata Republike Srbije u Diseldorfu Jelena Rodić.

„Radujući se svakom susretu i narednim liturgijskim sabranjima Uprava crkvene opštine i Parohije dortmundske blagodarna je Gospodu i Sveštenim patronima Jevanđelistu Luki i Petru Cetinjskom za ovogodišnju prazničnu radost”, istakao je paroh dortmunski Danilo Dangubić.

Inače, ovogodišnja proslava hramovne slave otpočela je prazničnim večernjim bogosluženjem sa petohlebnicom kojim je u subotu, 28. oktobra 2023. godine, služio protojerej Nebojša Rakić, paroh diseldorfski.