Početna Vesti Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) odao počast žrtvama terorističkog napada u Beču

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) odao počast žrtvama terorističkog napada u Beču

Predsednik Austrijskog saveza srpskog folklora (ASSF), Aleksandar Stanković, u ime organizacije i svih članova, odao je počast žrtvama terorističkog napada u Beču, koji se na današnji dan, 02. novembra 2020. godine, dogodio u centru grada u kome su stradala četiri civila i 23 osobe su bile povređene.

„Ovakve datume ne smemo zaboraviti. Sve Srpkinje i Srbi koji žive u Austriji su odlično integrisani i deo su austrijskog društva i zato u potpunosti saosećamo tugu za žrtve ovog terorističkog napada. Srpkinje i Srbi koji ovde žive, da li od skoro, ili već u trećoj i četvrtoj generaciji, značajno doprinose društvenom i ekonomskom blagostanju Austrije. Zbog toga smo mi deo Austrije i ona je deo nas”, istakao je Stanković.


Foto: ASSF

„Kada neko napadne austrijski društveni poredak, to je i atak na sve nas koji živimo ovde i zato čvrsto stojimo rame uz rame za državnim vrhom Austrije u osudi takvih zločina. Svima nama je u interesu sigurno društvo i bezbedan grad u kome su rođena i odrastaju naša deca”, pojasnio je predsednik ASSF.

Inače, dva povezana napada dogodila su se 02. novembra 2020.godine na šest lokacija u Beču. U znak sećanja na žrtve terorističkog napada, državno rukovodstvo Republike Austrije i predstavnici svih značajnijih organizacija u Austriji svake godine odaju počast žrtvama.

O ASSF

Austrijski savez srpskog folklora (ASSF) osnovan je 2020. godine i okuplja 28 udruženja, klubova i kulturno-umetničkih društava iz Austrije. Glavna misija Saveza je da razvija, unapređuje, koordinira i povezuje kulturno-umetnička društva, kako međusobno, tako i sa drugim relevantnim ustanovama kulture u matici i Republici Austriji, dok je glavna delatnost očuvanje, podsticanje i izvođenje srpskih tradicionalnih igara.