Početna Događanja U Karlsrueu proslavljena parohijske slava Prepodobna majka Paraskeva

U Karlsrueu proslavljena parohijske slava Prepodobna majka Paraskeva

Crkvena opština Karlsrue proslavila je svoju parohijsku slavu Prepodobnu majku Paraskevu. Molitveno i liturgijski slava je obeležena sa sam praznik Svete Petke, a proslava parohijske slave bila u nedelji po Svetoj Petki.

U prepunom hramu, minule nedelje svetu liturgiju služili su protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić i protojerej Bratislav Božović, uz pratnju crkvenog hora iz Karlsruea Sveti Jovan Zlatousti. Otac Bratislav je osveštao slavska obeležja ovogodišnje kume Jane Krndije i prerezao slavski kolač. Po čestitanju slave i izbora kuma za narednu godinu otac Škorić je predao ovogodišnjoj kumi pozlaćeni medaljon sa ikonom Svete Petke, dar Crkvene opštine u Karlsrueu kumovima hramovne slave. Ovaj običaj koji je uveden po dolasku oca Škorića za Karlsrue 2007. godine postao je u međuvremenu tradicija.


Foto: CO Karslrue

Domaćin naredne slave je Igor Ilić sa svojim ukućanima. Slavski ručak za oko 200 prisutnih parohijana priređen je u crkvenim prostorijama i u dvorištu porte, gde su bila postavljena dva šatora. Otac Škorić se zahvalio svim svojim parohijanima na dolasku, učešću u crkvenom životu kao i negovanju lika i dela velike svetiteljke Svete Petke.

CO Karlsrue je jedna od uspešnih parohija u Nemačkoj, u kojoj vladaju sloga, ljubav i mir. Ova parohija se poslednjih godina istakla po kupovini hrama, njenom renoviranju, opremanju, oslikavanju, mnogim duhovnim i kulturnim događanjima. To je pravi primer kako dobra saradnja sveštenika (Aleksandra Škorića) i parohijana može da dovede do velikih i zadivljujućih rezultata.