Početna Događanja „Ćirilica pečat identiteta koji ne bledi” održane izložbe u Štutgartu i Karlsrueu

„Ćirilica pečat identiteta koji ne bledi” održane izložbe u Štutgartu i Karlsrueu

Saradnja Srbije sa svojom dijasporom veoma je intenzivna na različitim poljima i segmentima podržana od različitih ministarstava Republike Srbije. Nedavno je u okviru projekta „Ćirilica pečat identiteta koji ne bledi” – Centra za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda, koje je podržao Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa Republike Srbije s dijasporom, Ministarstva prosvete i Ministarstva spoljnih poslova realizovan je ovaj projekat u nemačkim gradovima Štutgartu i Karlsrueu. U ovoj oblasti živi brojna srpska dijaspora, gde veliki broj učenika pohađa srpsku dopunsku školu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete. Na čelu sa koordinatorkom za Bavarsku, Baden-Virtemberg, Kraljevinu Španiju i Federaciju Rusiju, Tatjanom Hot, realizovana je ova aktivnost.

Radnila Kunčer, Verica Mihajlović, sa nastavnica Srpske dopusnke škole u Štutgartu u hramu Sabora Srba svetih
Foto: arhiva S. Simić

Tom prilikom je Centar za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda priredio izložbu čiji je autor Radmila Kunčer, predsednica Centra, profesor književnosti. U ovom delu prikazan je i rad Letnje škole Sveti Sava koju Radmila Kunčer gotovo tri decenije uspešno organizuje za decu iz rasejanja i Srbije učeći ih ćirilici, srpskom jeziku i kulturi. U drugom delu programa predstavila se Verica Mihajlović, pesnikinja i publicista, koja je govorila o značaju i ulozi kulturnog nasleđa Srbije za očuvanje nacionalnog identiteta, a čitala je i  stihove posvećene Svetom Savi iz svoje knjige „Svetionik si naš”, pesmu „Tesla” posvećenu našem velikom naučniku u čast 80 godina od njegove smrti.

Domaćin ove manifestacije bila je Srpska dopunska škola u Nemačkoj pokrajini Baden-Virtemberg, čija je koordinatorka za nastavu Tatjana Hot sa nastavnicama Slavicom Stupar i Slavicom Simić doprinele značajnom odazivu dece, roditelja i gostiju. Prema rečima autorki ovog programa, posebna čast  bila je realizacija projekta pod kupolama naših pravoslavnih crkava  Sabor Srba svetitelja u Štutgartu i Svete Petke u Karlsrueu, što je potvrdilo značajnu ulogu dopunskih škola i crkve u okupljanju pripadnika srpske dijaspore i očuvanju temelja našeg identiteta, a to su pre svega srpski jezik i pismo,  pravoslavna vera i kulturno nasleđe naših predaka.

Program u hramu Sabor Srba svetitelja u Štutgartu otvorila je nastavnica Slavica Simić, koja je pozdravila sve prisutne, pa je reč predala autorki izložbe Radmili Kunčer, koja je provela posetioce kroz postavku izložbe, ukazala koliko je bitno očuvati srpsku kulturu i tradiciju u dijaspori.

Verica Mihajlović, poema o Svetom Savi – Svetionik si naš
Foto: arhiva S. Stupar

Publicistkinja i pesnikinja Verica Mihajlović, kroz svoje pesme, koje su posvećene našem svetitelju Svetom Savi i velikom naučniku Nikoli Tesli, probudila kod publike pozitivne emocije i ponos na sve ono što su nam duhovno i materijalno ostavili kao nasleđe. Posle promocije, učenici su imali priliku da razgovaraju sa pesnikinjom, kao i da saznaju mnogo toga zanimljivog.

Sutradan gošće su posetile hram Prepodobne majke Paraskeve u Karlsrueu. Program u veličanstvenom ambijentu, pred mnogobrojnom publikom, program je otvorila nastavnica Slavica Stupar koja je tom prilikom rekla: „Draga deco, poštovani gosti, sveštenstvo, velika mi je čast što danas u našem divnom hramu otvaram izložbu „Ćirilica pečat identiteta koji ne bledi”. Zahvaljujući pokrovitelju, Kabinetu ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom, Ministarstvu prosvete i Ministarstvu spoljnih poslova, danas su sa nama predsednica Centra za Srbe u rasejanju Sveti Sava iz Beograda, Radmila Kunčer, autorka izložbe i Verica Mihajlović, pesnikinja, publicista, autorka programa „Srbija kroz prostor i vreme” – osvrt na duhovno i materijalno nasleđe srpskog naroda. Od nje ćemo čuti manje poznate priče iz života i dela Svetog Save, poemu posvećenu ovom svetitelju „Svetionik si naš” i pesmu „Tesla” posvećenu našem velikom naučniku u čast 80 godina od njegove smrti.  Centar za Srbe u rasejanju Sveti Sava počeo je svoju humanu misiju još 1995.godine. Mnoge divne trenutke i događaje možete da vidite na izložbi. Naša škola, kao i druge škole iz dijaspore učestvovala je na konkursu „I različak je cvet” ovog Centra 2022.godine, kada je priređeno i onlajn druženje. Moja učenica Valentina Nikolić iz škole u Baden-Badenu, osvojila je tada drugu nagradu”.

Crkva u KA i preprema izložbe
Foto: S. Stupar

Posetioci su sa velikim interesovanjem pratili ceo program. Na kraju su individualno prilazili autorkama i postavljali različita pitanja, fotografisali su se sa njima, fotografisali izložbu i na poklon dobili mapu „Srbija kroz prostor i vreme” , Verice Mihajlović. Autorkama i posetiocima se na kraju zahvalila nastavnica Slavica Stupar, koja je istakla da i ona i nastavnici širom planete, gde god ima srpske dijaspore sprovode takođe svoju humanu misiju u srpskim dopunskim školama pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete.

Izvor: Slavica Stupar i Slavica Simić