Početna Događanja Održana šesta po redu smotra folklora u Ingolštatu, u Nemačkoj

Održana šesta po redu smotra folklora u Ingolštatu, u Nemačkoj

Jesen se polako ali sigurno uvukla u svaki kutak Ingolštata. Svojim dolaskom donela nam je šarenilo boja i jednu lepu, dugoočekivanu manifestaciju. Srpsko kulturno udruženje iz Ingolštata sa svojim folklornim društvom Svilen konac, 21. oktobra organizovalo je 6. smotru folklora u svečanoj hali gradskog pozorišta u centru bavarskog grada Ingolštata, u Nemačkoj.

Tog 21. oktobra svi zajedno smo koračali putevima prema našoj prošlosti, našim korenima, Vuku Karadžiću, kroz igru, pesmu, glumu, film, kao i kroz recital. Uprava udruženja veoma se angažovala oko organizacije ove lepe manifestacije te je na kraju ispalo sve kao iz bajke. Svečani doček gostiju počeo je u 15 časova. Na ulazu su, kako naša tradicija nalaže, čekani gosti sa pogačom, solju i domaćom rakijom. Ovo je dokaz da se i u dijaspori neguju naši koreni.


Foto: A. Cvetković

Program je počeo u 16 časova gde je smotru otvorio glumac, Nikola Stošić jednom lepom zdravicom. Sve učesnike i sve goste pozdravio je i predsednik udruženja, Darko Agić. Među gostima poseban pozdrav upućen je generalnom konzulu, Božidaru Vučuroviću, svešteniku Miloradu Jovanoviću, kao gospođi Diderihs, predstavnici Odseka za kulturu grada Ingolštata. Među gostima su bili članovi KUD Karađorđe iz Berna, KUD Srbija iz Braunaua, Klub Jugoslovena iz Hercogenauha, prijatelji iz Nirnberga i sponzori.

Prva pesma „Domaćine” glasno se orila teatrom. Otpevala je Anastasija Dašić i poželela svim prisutnim gostima kroz prelepu melodiju dobrodošlicu. Nakon pesme sledio je folklor.  Omladinci, folkloraši, iz folklornog društva Svilen konac iz Ingolštata napravili su prelep film pod nazivom „Kroz zavičaj” u kome je učestvovao veći broj članova i koji se uspešno vrti na jutjubu. Milan Rastovac, Tijana Radovanović, Valentina Tošić i Anđela Agić spojili su tradiciju i prošlo vreme te napravili remek-delo gde su prikazali narodne nošnje, običaje i lepotu naših krajeva, a sve u najavi predstojeće Smotre folklora.

Nakon filma usledio je bogat kulturno-umetnički program, koji su otvorili folkloraši mlađe grupe KUD Svilen konac igrama iz Leskovca. Sledile su prelepe koreografije iz raznih srpskih krajeva u izvođenju dugogodišnjih prijatelja, KUD-ova: Kolo iz Minhena, Mladost iz Rozenhajma, Sveti Sava iz Augzburga, Sv. Nikolaj Srpski iz Ulma, Drina iz Augzburga, SKC- Jelek i Nikola Tesla iz Minhena, kao i prijatelja iz Ingolštata, grčkog folklornog društva Olimpia.

Prvi put među gostima, pridružilo se Kulturno humanitarno društvo Kolo iz Frankfurta, koje je takođe zablistalo svojim nastupom kao i sestre Mila i Suzana Radulović pesmom „Rasti, rasti moj zeleni bore”.

Generalni konzul Božidar Vučurović, koordinatorka za dopunsku nastavu Tatjana Hot (desno) i Radmila Agić
Foto: A. Cvetković

Ove godine, a slučajno i dvadesete jubilarne godine pobratimstva gradova Ingolštata i Kragujevca, započeta je saradnja Srpskog kulturnog udruženja iz Ingolštata i Akademskog folklornog ansambla Svetozar Marković, Studentskog kulturnog centra iz Kragujevca, koja treba da se nastavi uzajamnim posetama u budućnosti. Gosti iz Kragujevca oduševili su mnogobrojnu publiku savršenim izvođenjem spleta igara iz Šumadije kao i igrama Kosovskog Pomoravlja uz pratnju svog akustičnog orkestra.

Drugi blok počeo je monologom glumca, Nikole Stošića koji nas je na duhovit način, pričom o sebi i svojoj „Micki” podsetio gde su naši koreni. Njegove reči su potkrepljene tačkom koja je usledila. Folkloraši, domaćini, izašli su u nošnjama iz svih krajeva odakle potiču. Šarenilo na bini. Narodna nošnja Vojvodine, Šumadije, Jugoistoka Srbije, Kosova i Metohije, Republike Srpske, Korduna, Slavonije i Like, Crne Gore. Sve na jednom mestu. Svi zajedno. Svi kao jedan. Na binu su posle ove tačke izašli đaci dopunske škole na srpskom jeziku sa njihovom nastavnicom, Aleksandrom Cvetković. Nastavnica je pročitala kratak tekst gde je prisutnima objasnila šta je to u stvari azbuka i odakle potiče. Krenuli smo putem prema Vuku Karadžiću te su đaci recitovali pesme o njemu. Njihova tačka nazvana je „Hvala Vuku za azbuku”. Ovakav vid nastave organizovan je od strane Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Poslednja tačka pripala je domaćinima KUD Svilen konac, koji su odigrali Vranjansku svitu. Pokret, melodija i mladost na bini. Fantastična scena! Igrači su pokazali da folklor, tradicija i kultura proizilaze upravo iz srca. Dobili su glasan aplauz i i vraćali se za bis pred oduševljenu publiku.  

Na kraju ovog prelepog programa svi smo stekli dojam da smo mi jedan narod koji ima prelepu kulturu, tradiciju, korene i pismo. Nakon ove manifestacije svima će nam ostati ideja da moramo čuvati naš srpski identitet i naše reči! Malo je naroda na planeti kakav je naš!

Druženje se nastavilo do kasno u noć.  Retko koji gost je ostao da sedi, kada je bend Šampioni iz Novog Sada počeo svoju svirku. Brzi ritmovi narodne i zabavne muzike smenjivali su se bez prestanka i poneli sve prisutne svojim ritmom. Pevač je prijatelje Grke oduševio, kada im je otpevao pesmu na njihovom jeziku.  

Svi učesnici, a i prisutni potvrdili su da je program bio prelep, da je ova proslava u Ingolštatu uzdigla nivo takvih manifestacija ne jedan drugi nivo i da će ostati u pamćenju kao jedan zaista lep i nezaboravan događaj. A predstavnica Odseka za kulturu grada Ingolštata, izjavila je, da je srećna što je bila prisutna i videla, šta je jedno malo kulturno udruženje njenog grada u stanju da postavi na noge.

Za portal Rasejanje.info Aleksandra Cvetković