Početna Kultura Srbiju će u na Bijenalu u Veneciji naredne godine predstavljati projekat „Kolonijalna...

Srbiju će u na Bijenalu u Veneciji naredne godine predstavljati projekat „Kolonijalna izložba”

Srbiju će na 60. Međunarodnoj izložbi umetnosti Bijenala u Veneciji koja će se održati od 20. aprila do 24. novembra 2024. godine predstavljati projekat „Exposition Coloniale”, umetnika Aleksandra Denića i kustoskinje Ksenije Samardžije. Predstavnik Republike Srbije na Venecijanskom Bijenalu umetnosti izabran je jednoglasno na konkursu koji su u ime Ministarstva kulture raspisali Muzej savremene umetnosti u Beogradu (MSUB) i Fondacija MSUB.

Za Komesara nastupa Republike Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji 2024. godine, imenovana je Marijana Kolarić, istoričar umetnosti, direktor MSUB.

Cilj konkursa bio je izbor projekta koji će odgovoriti na zadatu temu Bijenala – „Stranieri Ovunque – Stranci svuda”, umetničkog direktora Bijanala Adrijana Pedrose iz Brazila.

Na raspisani konkurs, stiglo je 35 prijava od kojih pet nije ispunilo proceduralne uslove. Pet projekata prošlo je u drugi stepen konkursa, a odlukom Stručnog saveta izabran je rad pod  nazivom „Exposition Coloniale”.

Žiri konkursa činili su članovi Stručnog saveta za pripremu nastupa Republike Srbije na 60. Bijenalu umetnosti u Veneciji, na čelu sa predsednikom Radošem Antonijevićem, umetnikom i redovnim profesorom i dekanom Fakulteta likovne umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu.

U obrazloženju Stručnog saveta se  navodi da je kao odgovor na temu 60. Međunarodne izložbe umetnosti Bijenala u Veneciji, Aleksandar Denić ponudio prostornu instalaciju koja predstavlja segment imaginarnog globalnog sela, ili bolje reći univerzalnog svetskog predgrađa, bez njegovih žitelja, dok naslov „Exposition Coloniale (Kolonijalna izložba)” ukazuje na globalne strukture koje su sazdane na kolonijalnoj politici i aktuelizuje sam pojam geopolitike.

Izvor: Ministarstvo kulture