Početna Zanimljivosti Sećanje na srpskog radio i tv novinara Milovana Ilića Minimaksa

Sećanje na srpskog radio i tv novinara Milovana Ilića Minimaksa

Milovan Ilić Minimaks je bio srpski radio i TV novinar. Rođen je 5. novembra 1938. u Lipnici, kod Kragujevca. Osnovnu i srednju školu završio je u Kragujevcu. Nesvršeni je student beogradskog Pravnog fakulteta. Počeo je da radi u listu Jež, a 1960. je prešao u Radio Beograd.

Postao je poznat kao voditelj radio programa Minimaks. Ovaj program se emitovao na Radio Beogradu sedamdesetih godina prošlog veka subotom pre podne od 8 do 12 sati. Minimaks je bila jedna od prvih emisija u kojoj je bilo dosta zabavne muzike, a njegova krilatica iz najave emisije je bila „minimum govora maksimum muzike”. Bio je jedan od prvih nekonvencionalnih voditelja koji je pored klasične najave ubacivao viceve, doskočice i džinglove.

Sa emisijama Sutra je petak i Tačno u podne, poznatijom pod nazivom Tup-tup, koju je vodio 22 godine, postigao je veliki uspeh. Nakon ukidanja nekih njegovih radio emisija, karijeru nastavlja na Radio-televiziji Srbije, gde je vodio emisiju Od glave do pete.

Kada je i ona ukinuta, od 1990. godine jedno vreme na TV Politika vodio je zabavnu emisiju pod nazivom Minimaksovizija. Po prvi put je predstavio javnosti brojne narodne pevačice i pevače. Kroz njegove emisije prošao je veliki broj srpskih pevača, muzičara, glumaca, političara i drugih javnih ličnosti. Za svakog gosta Minimaks se temeljno i detaljno pripremao koristeći svoju obimnu novinsku dokumentaciju. Autor je nekoliko knjiga aforizama i pesama (kao i mnogobrojnih kolumni u raznim listovima). Prve dve knjige aforizama koje je napisao su Sitna razmišljanja (1967) i Iz malog mozga (1988). Sa suprugom Biljanom imao je kćerku Anu i sina Vladimira, a iz prvog braka sina Igora.

Predavao je jedno vreme na kursu za voditelje narodnog univerziteta Božidar Adžija u Beogradu. Odlikovan je Ordenom rada sa zlatnim vencem.

Krajem 2004. urađeno mu je presađivanje jetre na Univerzitetskoj klinici u Padovi. Preminuo je 10. februara 2005. u Padovi, posle duge i teške bolesti.

Izvor: FB Rojalistički klub