Početna Kultura Sećanje na srpskog glumca Borivoja Boru Todorovića

Sećanje na srpskog glumca Borivoja Boru Todorovića

Borivoje Bora Todorović je bio srpski filmski i pozorišni glumac. Rođen je 5. novembra 1929. godine u učiteljskoj porodici u Beogradu. Napustio je Mašinski fakultet u Beogradu da bi upisao Pozorišnu akademiju. Diplomirao je 1956. godine u klasi profesora Joza Laurenčića. Klasni drugovi su mu bili Ljuba Tadić, Marko Todorović i mnogi drugi.

Brat je glumice Mire Stupice i otac glumca Srđana Žike Todorovića.

Do 1957. godine je bio član Beogradskog dramskog pozorišta, 1957 — 1961. Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu (gde se isticao u američkom repertoaru – Artur Miler, Tenesi Vilijams), a od 1961—1983. godine beogradskog Ateljea 212 (gde veliki uspeh imao glavnom ulogom u Arseniku i starim čipkama J. Keselringa, 1961). Na filmu je debitovao likom kolebljivog i neurotičnog partizana u Koracima kroz maglu (1967) Žorža Skrigina. Filmu se vratio tek u drugoj polovini sedamdesetih godina – s pojavom generacije reditelja tzv. praške škole (npr. Nacionalna klasa Gorana Markovića i Poseban tretman (1980) Gorana Paskaljevića). Posle uspeha u istomenom komadu Dušana Kovačevića i u filmu Maratonci trče počasni krug (Slobodana Šijana (1982.) tumačio je predratnog filmskog pionira. S puno oštrine, mimo uobičajenih konvencija igrao je Pika – džeparoša izvan pravila morala koji uzbudljivo preživljava prve dane rata u filmu Balkan ekspres (1983) Branka Baletića. Posebno je zapažen po likovima „autsajdera” (jugoslovenskog „gastarbajtera” u Švedskoj) u filmu Mister Montenegro (Dušan Makavejev, 1981), žrtve hipertrofirane provincijalne ideološke paranoje u Balkanskom špijunu Božidara Nikolića i Dušana Kovačevića (1984.), te opskurnog romskog „kuma”, virtuoza u manipulisanju ljudima u Domu za vešanje (Emir Kusturica, 1988), u kojem je jedan od dvoje profesionalnih glumaca. Glumio je i na televiziji u serijama Vruć vetar, Sivi dom, Diplomci, Ceo život za godinu dana, Ljubav, ah ljubav, Rađanje radnog naroda.

Preminuo je posle moždanog udara 7. jula 2014. godine u 84. godini života. Kremiran je na Novom groblju u Beogradu 10. jula 2014. godine.

Izvor: FB Rojalistički klub