Početna Događanja Veče mladih pisaca u Beču u znaku zajedništva

Veče mladih pisaca u Beču u znaku zajedništva

Veče mladih pisaca, u organizaciji Kluba mladih umetnika Prosvjete iz Beča, održano je po trinaesti put u nedelju, 5. novembra 2023. u bečkom baru Kotor. Marko Sarić, predsednik bečke Prosvjete, pozdravio je sve prisutne uporedivši ovaj događaj sa skupom srpske intelektualne elite u Beču u vreme Branka Radičevića i Laze Kostića.

Ovog puta, mladi autori poezije i proze predstavili su svoje stvaralaštvo inspirisano različitim temama današnjice. Pored toga, na programu su se našle šaljive pesme o muško-ženskim odnosima, pismenosti mladih u virtuelnom svetu, ali i dela koja se kritički osvrću na trenutnu političku situaciju u svetu.


Foto: D.Puškić

„Za mene najuzbudljiviji deo večeri je kada mladi pesnici čitaju svoje autorske radove, jer na taj način možemo bolje razumeti kako oni vide svet oko sebe”, izjavio je Miljan Milunović, jedan od učesnika. On je dodao da Večeri mladih pisaca značajno doprinose očuvanju našeg maternjeg jezika, ali isto tako omogućavaju umrežavanje kreativnih ljudi koji dele slična interesovanja – što je posebno važno nakon vremena pandemije i društvene izolacije.

Ukupno trinaest mladih pisaca nastupilo je uz pratnju gitariste Ognjena Šuke, tako da je publika, kao i svaki put, uživala u sinergiji muzike i pisane reči. Najveći utisak, između ostalih, je ostavio pesnik Aleksandar Gavrić, predstavivši kompilaciju svoje i pesme Balaševića „Badnje veče”, koju je otpevao uz gitaru, kao i Đorđe Despotović, mladi student iz Bijeljine, koji je svojom neposrednom izvedbom šarmirao sve prisutne.

Organizatori Vesna i Uroš
Foto: D. Puškić

Klub mladih umetnika kao deo SPKD Prosvjeta već sedam godina organizuje Večeri mladih pisaca pod dirigentskom palicom Vesne Špirić i Uroša Uljarevića. Od osnivanja pa do danas, udruženje je svoje delovanje proširilo i na slikarstvo, ples i glumu.

„Uskoro ćemo premijerno izvesti poetski kabare pod nazivom „Deca” posvećen Đorđu Balaševiću i Miki Antiću, a u režiji naše članice, diplomirane glumice Ene Pavlović”, najavila je Vesna. „Nadam se da će bečka publika zavoleti ovaj komad, kao što je obožavala „Izbiračicu” ili našu autorsku predstavu „Šta to beše ljubav”, dodala je koordinatorka kluba i pozvala publiku na premijeru ovog zanimljivog mjuzikla, koji će se održati 24. novembra 2023. u Beču.