Početna Zanimljivosti Kanadske foto iluzije Lazara Petrovića iz Toronta (treći deo)

Kanadske foto iluzije Lazara Petrovića iz Toronta (treći deo)

Nakon divnih foto iluzija kroz koje nas je Lazar Petrović iz Kanade sproveo u prvom i drugom delu, sada prenosimo treći deo njegovih iluzija nazvanih Ulična umetnost.
Lazar je diplomirao fotografiju na Seneka koledžu u Torontu. Od ove godine član je NUNS-a (Nezavisnog Udruženje Novinara Srbije).

Ulična umetnost
Foto: L. Petrović

Iako na prvi pogled može da izgleda kao da ste u Njujorku, Sidneju ili Lisabonu, ovo je ipak Toronto. Ulična umetnost ovde je veoma popularna, a mural kao kompozicija u sebi objedinjava elemente arhitekture i slike. Najveći mural  u Kanadi nalazi se u Sadbariju u Ontariju i naslikao ga je umetnik „RISK” u avgustu 2019. za potrebe Up Here festivala.

Street Art je u Kanadi postao popularan nakon Njujorka gde su južne komšije započele ovaj talas. Kada šetate Kvinsom u Velikoj Jabuci, videćete mnoštvo murala i grafita. Isti doživljaj imate i na Kvin Strit Vestu u Torontu, gde jarke i šarene boje daju starim zgradama novi život i šarm, što ovu lokaciju čini omiljenim turističkim mestom za fotografisanje.

Uličnom umetnošću u Kanadi dominiraju jarke boje
Foto: L. Petrović

Ulična umetnost stvara neodoljivu vezu između starih i modernih građevinskih objekata, čineći grad lepšim i toplijim. Ričard Hamblton, jedan je od najuticajnijih Kanadskih uličnih umetnika, prozvan „Kumom” ovog dekorativnog i narativnog pravca.

U Beogradu je 1970. naslikan prvi mural na zidu male zanatske radnje u Bulevaru Kralja Aleksandra, a danas glavni grad Srbije krasi preko 50 murala, od poznatih ličnosti poput Gavrila Principa, Desanke Maksimović i Patrijarha Pavla, do murala Mali Princ  i Gospa Beograda.

Ulična umetnost na Kvin Strit Vestu u Torontu
Foto: L. Petrović

Smatra se da je jedan vid muralnog slikarstva nastao pre mnogo vekova, kao najstarija forma vizualne umetnosti – oslikavanje na zidovima pećina. Pećinsko slikarstvo je otkriveno na preko 350 lokaliteta i još nije utvrđeno da li je oslikavanje zidova rađeno zbog estetike ili ima i neko duhovno značenje.

Po rečima američkog umetnika Šeparda Fejrija:„Murali su savršen način da se umetnost dovede u javne prostore i učini je dostupnom svima.”

Izvor: SAN Magazin, Kanada, jesenji broj 2023.

Fotografije i tekst: Lazar Petrović

Foto: L. Petrović