Početna Najave Pomen palim srpskim vojnicima iz Velikog rata se održava u nedelju na...

Pomen palim srpskim vojnicima iz Velikog rata se održava u nedelju na srpskom vojničkom groblju Tije, kraj Pariza

Savez Srba Francuske i ove godine organizuje pomen herojima na srpskom vojničkog groblju u Tijeu, kraj Pariza. Predstavnici Saveza pozvali su Srbe iz Francuske, sve prijatelje Srba i srpske organizacije na komemoraciju i pomen koji će se održati u nedelju 12. novembra 2023. u 11. časova.  Srpsko vojničko groblje u Tijeu  se nalazi na adresi 261 Route de Fontainerbleau, 94320 Thiais.

Pomen će služiti sveštenici Parohije Svetog Save u Parizu. Za ovu priliku biće izveden i program sastavljen od predstavnika srpske omladine iz Pariza, učenika Srpske dopunske škole i članova Saveza srpskog folklora Francuske. Očekuje se dolazak predstavnika Ambasade Republike Srbije u Parizu, članova Saveza Srba Francuske, predstavnika Svesrpske zajednice Francuske, Udruženja Srba u Francuskoj…

U prilogu je film mladih aktivista Marka Gojkovića i Apisa Dimitrijevića iz Pariza, koji su u ime Saveza Srba Francuske priredili kratak film o ovom događaju i istoriji srpskog naroda i njihovoj vezi za Francuskom i obrnuto.

Kao i prethodnih godina, tako su u ovoga puta, čelni ljudi Saveza pozvali predstavnike svoga naroda da zajedno odaju poštu i sete se hrabrih vojnika, koji su se borili i izborili za slobodu svoga naroda, ostavljaju svoje kosti rasute svuda po Evropi.