Početna Vesti Sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka”  kupio Muzej grada Beograda

Sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka”  kupio Muzej grada Beograda

Sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka” kupio Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda kupio je sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka” na aukciji „Sotbi” u Londonu. Slika je prodata za 304.800 funti, odnosno 349.500 evra, iako je pre aukcije procenjivana na iznos od 70.000 do 100.000 funti.

Kako su naveli u Muzeju grada Beograda ovo je bio prvi put da je država Srbija učestvovala na svetskoj aukciji kuće „Sotbi” i da je uspela da kupi „Odmor bašibozuka”.

„Muzej grada Beograda, u okviru koga je Legat Paje Jovanovića od danas u svojoj kolekciji ima i veoma vrednu sliku iz njegove orijentalističke faze”, istakli su iz Muzeja grada Beograda i zahvalili se privatnim kolekcionarima koji su se odrekli učešća u aukciji u koristi države Srbije, preneo je RTS.

„Deo našeg posla je da pratimo sve aukcijske kuće. Ovo je sada bila prva mogućnost da pribavimo sliku ovakve lepote i značaja i iz perioda koji u svojoj kolekciji nemamo. Prezadovoljni i prezahvalni smo što smo obogatili našu kolekciju”, navela je za RTS direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković. Po njenim rečima Muzej grada Beograda „daće sve od sebe da slika što pre stigne u Srbiju. Nakon našeg konzervatorskog pregleda ona će biti izložena, ali ne mogu da kažem tačan dan“, dodala je Jelena Medaković.

Ulje na platnu „Odmor bašibozuka”, dimenzija 68 sa 60,5 centimetara (sa ramom), prethodni vlasnik kupio je na aukciji u „Kristiju” 1994. godine. U opisu slike na sajtu „Sotbija“ navodi se da bašibozuci nisu bili deo regularne osmanske vojske i da su regrutovani na teritoriji današnje Srbije i Albanije. Zbog ogromnog prostranstva koje su kontrolisali i opterećenja koje je ono predstavljalo na feudalni sistem Otomanskog carstva, centralne vlasti u Carigradu morale su da se oslanjaju na neregularne trupe.