Početna Vesti U Skoplju obeležena 105. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu

U Skoplju obeležena 105. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Državnom ceremonijom, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i Ambasade Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji, na Srpskom vojničkom groblju u Bitolju obeležena je 105. godišnjica Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Državnu delegaciju predvodio je državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dejan Antić.

Tom prilikom Antić je poručio da Srbija neguje uspomenu na slavne pretke, njihovu žrtvu i junačke podvige. „Evo nas danas na važnom mestu, na srpskom vojničkom groblju u Bitolju gde su pohranjeni posmrtni ostaci 1321 srpskog vojnika iz balkanskih i Prvog svetskog rata. Došli smo u ime Vlade Republike Srbije a da pred svetim grobovima i moštima junaka sa Gorničeva i Kajmakčalana još jedanput ponovimo da sadašnja Srbija ne zaboravlja njihovu žrtvu”, rekao je Antić.

Obeležavanju Dana primirja prisustvovali su predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici državnih institucija Republike Severne Makedonije, predstavnici političkih partija i udruženja Srba u Severnoj Makedoniji, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova dve države, kao i predstavnici diplomatskog i vojnog kora u Republici Severnoj Makedoniji, kadeti Vojne akademije, predstavnici i studenti Kriminalističko-policijskog univerziteta. Istog dana, u ime Vlade Republike Srbije, povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, ambasadorka Republike Srbije u Republici Severnoj Makedoniji Nevena Jovanović, u pratnji izaslanika odbrane Republike Srbije pukovnika Nebojše Đorđevića i kolega iz Ambasade Republike Srbije u Skoplju, položila je vence na srpskim vojničkim grobljima u selima Bač, Živojno, Dobroveni i Skočivir, koja se nalaze u podnožju Kajmakčalana, prenela je Ambasada Srbije u Skoplju.

Foto: Ambasada Srbije u Severoj Makedoniji