Početna Događanja Na Malti predstavnici SOKC Sveta Jelena Anžujska obeležili svoju slavu

Na Malti predstavnici SOKC Sveta Jelena Anžujska obeležili svoju slavu

Predstavnici Srpskog obrazovno kulturnog centra Sveta Jelena Anžujska sam Malte obeležili su juče slavu svoga centra. „Sabirajući se u ljubavi Božijoj na svetoj liturgiji, u nedelju, 12. novembra, u obnovljenom hramu Srpske pravoslavne crkve u Birzebudži, na Malti, mnogobrojni članovi parohijske zajednice doprineli su da slava našeg Srpskog obrazovno kulturnog centra, na dan koji je po pravoslavnom kalendaru posvećen Svetoj Jeleni Anžujskoj i njenom sinu, Svetom kralju Milutinu, protekne u izuzetno srdačnoj atmosferi”, istakli su predstavnici Centra.
Oni su se pohvalili da su i ovoga puta ovaj lep događaj upriličili učenici Srpske dopunske škole na Malti, čija škola nosi ime po Sv. kraljici Jeleni, koja je ujedno bila i ostala jedna od najvećih ktitora u srpskoj istoriji.


Foto: FB arhiva SOKC Sv. Jelena Anžujska

„Nakon molitve i tradicionalnog rezanja slavskog kolača, otac Risto Gorančić, malteški paroh, u kratkoj besedi se osvrnuo na obrazovno-kulturnu ulogu naše organizacije, koja, po uzoru na delatnost Svete kraljice Jelene, čije ime nosi, svojim radom nastoji da što bolje oplemeni kulturni život srpske zajednice na ovom Ostrvu, i našim najmlađima omogući što bolje poznavanje maternjeg jezika, kulture i tradicije organizujući razne aktivnosti”, naglasili u SOKC na Malti.

Učesnice projekta SOKC-a Most uspešnih žena Srbije i Malte doprinele su proslava bude posebna, dajući joj svoj pečat pripremom posluženja za slavsku trpezu. „Za krunisanje ovog praznika, pobrinula se, kao i svake godine od osnivanja, prof. dr Jelena Erdeljan koja je održala nadahnuto onlajn predavanje na temu „Potomci kraljice Jelene”, pružajući nam tako nove uvide u nasleđe i istoriju kraljevske loze Nemanjića”, pohvali su se predstavnici Sprskog obrazovanog i kulturnog centra Sveta Jelena Anžujska, koji svojim ponudama srpskoj zajednici na Malti pružaju mogućnost da uživaju u bogatom kulturnom, poslovnom, školskom, duhovnom programu svoga naroda.