Početna Zanimljivosti Danas je Međunarodni dan deteta

Danas je Međunarodni dan deteta

Danas se obeležava svetski dan dece, koji je prvi put je ustanovljen 1954. godine. Svakog 20. novembra se promoviše kako bi zaštitilo međunarodno zajedništvo i širila svest o važnosti napora koji se ulažu u dobrobit dece.

20. novembra 1959. godine Generalna skupština UN je usvojila Deklaraciju o pravima deteta. Tog istog datuma 1989. godine je i Generalna skupština UN usvojila Konvenciju o pravima deteta. Od 1990. godine, Svetski dan deteta takođe obeležava godišnjicu datuma kada je Generalna skupština UN usvojila i Deklaraciju i Konvenciju o dečijim pravima.


Foto: Narodni muzej Srbije

Svetski dan deteta nudi svakom od nas inspirativno polazište za zagovaranje, promociju i proslavu dečjih prava.

Predstavnici Narodnog muzeja Srbije povodom današnjeg dana postavili su slike srpskih slikara koji su, između ostali slikali i decu. „Široka je skala emocija koje nam ovi portreti izazivaju: od dopadljive Koko dok piše i deteta sa jagnjetom koje se igra na travi, pa do siročeta Uroša Predića i bebe Utopljenice koje u nama bude tugu i potrebu za zaštitom! Jovan Bijelić je ovekovečio na platnu sopstvenu ćerku, malu Dubravku, postradalu u ratu. Veruje se da je najveći broj dečijih likova izradio je slikar Nikola Aleksić”, istakli su čelni ljudi Narodnog muzeja Srbije.

Fotografije:

Jovan Bijelić, Mala Dubravka, 1928.

Ogist Renoar, Koko piše, 1905.

Simeon Roksandić, Dečak koji vadi trn, 1922.

Uroš Predić, Siroče, 1888.

Jovan Popović, Dete sa jagnjetom, 1864.