Početna Događanja Učenici Srpskih dopunskih škola pravili Natalijine ramonde širom Bavarske

Učenici Srpskih dopunskih škola pravili Natalijine ramonde širom Bavarske

Povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, aktiv nastavnica iz Bavarske i nastavnice iz Ruske Federacije, na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Hot, vredno je radio sa svojim đacima kako bi obeležili ovaj značajan praznik. 

Nastavnica Tatjana Beranović koja dopunsku nastavu održava u Ruskoj Federaciji istakla je da su ovu vannastavnu aktivnost planirali unapred. „Obezbeđen je materijal, roditelji su doneli, svako po nešto, veliki hamer, isečke iz novina, sa interneta odštampane delove teksta o Prvom svetskom ratu sa akcentom na datum kad je potpisano primirje. Učenici u mlađoj grupi su bojili pa seckali Ramondin cvet i slušali istoriju o cvetu”. Ona je dodala da su đaci za vreme vannastavne aktivnosti slušali „Tamo daleko” i srpsku himnu „Bože pravde”. „Učenici srednje i starije grupe su imali za zadatak da oforme plakat posvećen danu primirja koristeći razne tehnike pravljenja kolaža i postera. Učenik osmog razreda, Milan Martinović je zajedno sa sestrom Janom, prikazao video prezentaciju na temu Dan primirja, 11.11. U radnoj atmosferi bilo nam je prijatno slušati u pozadini srpske pesme posvećene Srbiji u Prvom svetskom ratu.”, dodala je nastavnica Beranović.


Foto: Srpska dopunska škola u Bavarskoj

U ovoj lepoj aktivnosti učestvovale su sve nastavnice koje predaju u dopunskim školama na srpskom jeziku i sva deca koja pohađaju ovakav vid nastave. Nastavnice su odabrale najreprezentativnije od svih radova koji su nastali na časovima i poslale nastavnici Aleksandri Cvetković kao bi ona mogla da ih ubaci u zajednički film. Nastavnica Aleksandra Cvetković je poslala dečje crteže iz Ingolštata, Ivana Đurić iz Pasaua, Gordana Budiša iz Nirnberga i Maja Trifunović iz Dahaua, Branka Stanojević iz Rozenhajma, Dajana Luković iz Regenzburga, Dragana Uzelac iz Augzburga i Tatjana Hot iz Minhena. 

Deci je predočeno da je Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra. Objašnjeno im je da ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu u Kompijenu, Sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

U moru dečjih radova među crtežima našla se i Natalijina ramonda. Cvet feniks koji raste na planini Kajmakčalanu i koji najrečitije govori o iskušenjima kroz koja je srpski narod prošao u Prvom svetskom ratu. Taj ljubičasti cvet sa neverovatnom sposobnošću da svoje uvele latice ponovo regeneriše, predstavlja simbol vaskrsa Srbije nakon Velikog rata, a lenta albanske spomenice nemerljivu žrtvu za njenu slobodu. Nastavnice su primile po jedan bedž u obliku Natalijine ramonde od generalnog konzula, Božidara Vučurovića, i sa ponosom će ga nositi na reveru tokom predstojećih dana. Pored cveta deca su imala i svoje monologe, te su recitovali stihove pesama vezanih za ovaj događaj. Neki su ponosno svirali na instrumentima, dok su neki pevali. 

„Đaci dopunske škole na srpskom jeziku su povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu pravili bedževe sa motivom Natalijine ramonde. Bedževi su podeljeni u humanitarnoj akciji Srpskog kluba Dunav, a novac prikupljen u ovoj akciji će biti uplaćen na račun humanitarne organizacije Osmeh na dar i obradovaće ugrožene mališane sa Kosova i Metohije”, ispričala nam je Dajana Luković, nastavnica.

Dopunska nastava na srpskom jeziku koja se održava u SR Nemačkoj u okviru je Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije.

Za portal Rasejanje.info Aleksandra Cvetković, nastavnica