Početna Vesti Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije povukao saradnju sa Vesnom...

Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije povukao saradnju sa Vesnom de Vinča zbog zloupotrebe Teslinog lika i dela na reviji u Parizu

„Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom)” – istakao predsednik TNS Nikola Lončar

U rezidenciji ambasadorke Republike Srbije u Francuskoj Ane Hrustanović u Parizu, u sredu 15. novembra održano je sedmo izdanje modne manifestacije „Serbian Fashion Day”, autorke dr Vesne de Vinča Jugović. Ovogodišnja tema, modnog događaja bila je predstavljanje lika i dela velikog srpskog naučnika Nikole Tesle pa se ova manifestacija skraćeno zvala „Tesla Fashion”. Na ovoj revili predstavljene su kreacije inspirisane likom i delom Nikole Tesle četiri modna kreatora Bate Spasojevića, Mladena Milivojević Barona, Dejana Milosavljevića i Jelene Mandić Urijel, (daljneg potomka čuvenog inženjera i pronalazača Nikole Tesle). Zbog ove modne revije i zloupotrebe lika i dela Nikole Tesle u rezidenciji Srbije u Parizu, Upravni Odbor Tesla naučne fondacije (TNF) iz Amerike se ovim saopštenjem ogradio od nedopustive zloupotrebe lika i dela našeg najvećeg naučnika.

„Ovo činimo stoga jer je idejni kreator modne revije, Vesna Jugović, zloupotrebila našu načelnu saglasnost u smislu saradnje, ali nas nije konsultovala, niti rekla kako će izgledati modna revija u Parizu. Ovim putem javno povlačimo poziv i učešće modne revije autorke Vesne Jugović, na konferenciji „U duhu Tesle 2024” koja će se tradicionalno održati 13. januara 2024. u hotelu Njujorker na Menhetnu”, stoji u saopštenju Nikole Lončara osnivača i predsednika Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, Amerika.

Nikola Lončar, predsedik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije
Foto: TNS

„Svesni smo činjenice da je pomenuta revija mode bila spektakularna i uspešna, kako medijski, tako i kod većine gostiju i zvanica, ali mi kao Teslina naučna fondacija koja nosi njegovo ime, imamo dužnost i obavezu da brinemo i pre svega zaštitimo njegov lik i delo.

Nedopustivo je naime, a o tome svedoče fotografije, da se na modnoj pisti u rezidenciji naše ambasade, pojavi maneken koji stasom i visinom zaista podseća na Nikolu Teslu, a da bude obučen u toga kreaciju sa obnaženim ramenima i grudima, i sa nakitom (ogrlicom).

To je trenutak kada je revija mode u čast Nikole Tesle objektivno izašla iz prihvatljivog okvira za Tesla naučnu fondaciju. Jednostavno, Nikola Tesla se nikad nije tako oblačio i zato se možda jedna dobra namera pretvorila u pravu farsu. Muzej Nikole Tesle u Beogradu čuva preko 440 eksponata garderobe koju je naš naučnik nosio za života, pa su inspiraciju za reviju, modni kreatori i sama autorka Vesna Jugović, mogli potražiti upravo na tom mestu.

Lik i delo Nikole Tesle krasi pre svega posvećenost radu i izumima za dobrobit čovečanstva.

Duboko smo razočarani što je ime, lik i delo Nikole Tesle bilo zloupotrebljeno na reviji mode u Parizu od strane Vesne Jugović, pa se na svaki način ograđujemo od dalje saradnje”.

Osnivač i predsednik Tesline naučne fondacije (TNF) iz Filadelfije, Amerika

Nikola Lončar

Naslovna fotografija: portal in4s.net