Početna Događanja Zabava društva Nikole Tesle iz Frajburga okupila mlade iz više gradova u...

Zabava društva Nikole Tesle iz Frajburga okupila mlade iz više gradova u Nemačkoj

Divna manifestacija Sprskog kulturnog umetničkog društva Nikola Tesla iz Frajburga bila je krajem aprila ove godine, na kojoj su se okupili mnogi Srbi iz nemačke pokrajine Baden-Virtemberg, dela Švajcarske i Francuske. Trag o ovoj manifestaciji nije ostavljen na medijskom portalu Rasejanje.info zbog nemilih događaja koja su se potom izdešavala u Srbiji. Tekst je počeo da se piše kada je stigla tužna vest iz osnovne škole Vladislav Ribnikar iz Beograda, da je maloletni učenik ubio devet svojih drugara i školskog čuvara. Novi tragični događaj koji se dan kasnije dogodio u okolini Smedereva i dani žalosti koji su usledili u Srbiji, definitivno su bacili u senku ovu i mnoge druge lepe manifestacije, koje su održane, a o kojima se zbog tuge i saosećanja sa porodicama preminulih nije pisalo.


Foto: Rasejenje.info
Vreme je prolazilo i meni nije bilo lako da napišem tekst o proslavi na kojoj su dominirali mladi više društava – Sloge i Morave iz Štutgarta, Vuka Stefanovića Karadžića iz Raštata i domaćina Nikole Tesle iz Frajburga, podržani od predstavnika Srpskog kulturnog centra iz Karlsruea i mnogih ljudi iz Nemačke, Francuske i Švajcarske, koji su došli na ovu veliku zabavu. Blagajnica društva SKUD Nikola Tesla Milena Daković je u više navrata i to sa pravom, uložila protest mojoj malenkosti (osnivaču, uredniku i novinaru medijskog portala Rasejanje.info) zbog neobjavljivanja teksta. Stoga, draga Milena, evo teksta uz izvinjenje što ranije nije objavljen.

Predsednica društva Jerka Panić (desno) i blagajnica Milena Daković
Foto: Rasejanje.info

Sve prisutne goste je pozdravila predsednica kluba Jerka Panić. Generalni konzul Republike Srbije u Štutgartu Dragan Dimitrijević se obratio publici kao i sveštenik Saša Vračević Crkvene parohije u Frajburgu, koji je nakon kratkog predstavljanja sebe, kao novog paroha u Frajburgu, blagosiljao skup. Na samom početku programa nastala je zajednička fotografija svih igrača, koji su sve vreme tokom programa, kada nisu bili na bili, su bili pored nje i sa velikim oduševljenjem su pratili, bodrili i uživali u igri svojih drugara iz drugih gradova. Nakon kulturnog dela usledila je zajednička žurka za sve, gde su predstavnici svakog društva kod poznatih muzičara Aleksandra Misojčića i Dace mogli da naruče po tri omiljene pesme. Zabavi i dobrom raspoloženju nije bilo kraja. Na drugom ćošku sale stariji su uživali, povremeno zalivali nekim dobrim pićem i opuštali se uz dobre hitove domaće zabavne i narodne muzike.


Foto: Rasejanje.info


Uprava i članovi SKUD Nikola Tesla iz Frajburga zahvalili su se ne samo gostima na dolasku, već i svim sponzorima kao i čika Slobi Jovanoviću i njegovoj supruzi Slavi. Da nije bilo njih, pitanje je kada bi mogli da dođu ove velike hale kao i do kompletne opreme (u hali). Na proleće predstavnici ovoga društva planiraju novu zabavu i nadaju se da će moći da ugoste pored svojih drugara iz Nemačke i drugare iz Francuske i Švajcarske.

Najviše zasluga za ovako uspešnu manifestaciju treba uputiti predsednici društva Jerki Panić i blagajnici Mileni Daković,koje su skoro sve organizovale, a veliki broj članova malog društva SKUD Nikola Tesla iz Frajburga realizovao. Pomoć je stigla i od mnogih bivših članova, koji više nisu u udruženju kao i od pojedinaca, bez kojih bi zaista bilo teško ugostiti veliki broj gostiju.

Katarina Krstić-Tadić

Više fotografija sa ove manifetacije možete pogledati na FB stranici medijskog portala Rasejanje.info

predstavnici pola pokrajine Baden-Virtemberga na jednom mesto iz Frajburga, Štutgarta, Raštata, Karlsurea, Fojebaha…
Foto: Rasejanje.info