Početna Događanja Novi Tesla ambasadori: Ilon Mask i naučnici „Vordenklifa”

Novi Tesla ambasadori: Ilon Mask i naučnici „Vordenklifa”

Celokupnom timu Teslinog naučnog centra „Vordenklif” (TSCW) – jedine preostale laboratorije Nikole Tesle, dodeljena je titula Tesla ambasadora, priznanje koje je povodom osam decenija kulture sećanja na svetskog i srpskog naučnika ustanovio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić. Nagradu im je uručila ambasadorka Ljiljana Nikšić na gala večeri na Long Ajlendu, kojoj je prisustvovalo oko 300 uglednih Amerikanaca, među kojima su bili inženjeri, naučnici, lekari, čelnici lokalnog Safolk okruga i senatori. Ovo je prvi put da su jednoj svečanosti u organizaciji TSCW prisustvovali i predstavnici Srbijegeneralni konzul Vladimir Božović, koji je upravo stupio na dužnost u Njujorku i ambasadorka Nikšić, nacionalni koordinator strateške kampanje obeležavanja osam decenija sećanja na Nikolu Teslu.

Titulu Tesla ambasadora, Nikšićeva je dodelila i Fondaciji Ilona Maska za izuzetan doprinos u spašavanju Tesline laboratorije, od 2013. pa do danas. Kako je naglasila uz titulu im je uručeno i znamenje sa monogramom Nikole Tesle i dugmad za manžetne sa likovima najvećih srpskih naučnika, Nikole Tesle i Mihajla Idvorskog Pupina.

Ovo je bila Teslina kuća na Long Ajlendu
Foto: MSP RS

„Prvi milion za Teslinu laboratoriju Ilon Mask je dao 2013. Od tada, svake godine, daje po 150.000 dolara, a u završnoj fazi daće još pet miliona dolara jer želi da napravi najveći toranj na svetu „Teslin toranj” na mestu gde se nalazio „Vordenklif” na Long Ajlendu. Osnova tornja je 45 metara sa 45 metara. Tesla je tu postavio 10 posebno provodljivih kamenih ploča, ugradivši ih u same temelje tornja koji je bio 100 metara visine. Oko Tesline laboratorije danas je naseljena kolonija u kojoj žive uglavnom nuklearni fizičari sa svojim porodicama. Zemljište ispod tornja, pa sve do laboratorije, čitavih šest hektara je premreženo tunelima” – rekla je ambasadorka Ljiljana Nikšić.

Mark Alesi, izvršni direktor TSCW je istakao da im je, s obzirom na Teslino srpsko poreklo, velika čast što su ovu titulu dobili od Republike Srbije.

Poklon za Ilona Maska-dugmad za manžetne sa likovima najvećih srpskih naučnika, Nikole Tesle i Mihajla Idvorskog Pupina
Foto: MSP RS

„Tesla je bio ponosan na svoje poreklo, pa se čini prikladnim, da je jedna od prvih zemalja koja nam se obratila da nam pomogne u našoj misiji obnove njegove istorijske laboratorije baš Srbija. Nadamo se da će i druge zemlje to učiniti. Ove godine smo pokrenuli izgradnju Teslinog naučnog centra u „Vordenklifu”. Naš trenutni fokus je na rušenju oko 9,300 kvadratnih metara zgrada koje nemaju istorijsku vrednost. Ovo će otvoriti put za restauraciju laboratorije Nikole Tesle. Naš plan podrazumeva sređivanje eksterijera, zatim unutrašnjost i na kraju razvoj izložbenog prostora. Cilj nam je da „Vordenklif” otvorimo za javnost do kraja 2026.” ‒ istakao je Alesi. 

Podsećanja radi izgradnja Tesline laboratorije počela je 1901. a završena 1902. Izgradnju je finasirao upravo J.P. Morgan, ali ovaj veliki magnat je odustao od daljeg investiranja, tako da Tesla napušta Long Ajlend 1906. Na naše pitanje da li restauraciju Tesline laboratorije podržavaju kompanije, banke i fondacije Morgana i Edisona, a u svetlu burne istorije njihovih odnosa za života, Mark Alesi je odgovorio: „Ni kompanija J.P. Morgan, ni General Electric, ne učestvuju u restauraciji Tesline laboratorije. Ipak, ostajemo optimisti u pogledu njihove buduće podrške. Legenda kaže da je En Morgan, ćerka J.P. Morgana, duboko volela Teslu. Čak je želela da se uda za njega! Možda je i tu ležao problem na relaciji Tesla – Morgan”.

Morganova ćerka zaljubljena u Teslu – An Trejsi Morgan

Tesla naučni centar u Vordenklifu vodi izvršni direktor Mark Alesi, koji ima iskustvo u sudskoj vlasti države Njujork i veliko iskustvo kao preduzetnik u neprofitnom sektoru. Alesi je bio ključan za dobijanju prve pomoći organizaciji od 850.000 dolara od države Njujork za očuvanje Tesline imovine. Ova donacija je bila katalizator za veoma uspešnu kampanju prikupljanja sredstava koja je skupila 1,4 miliona dolara za šest nedelja, privlačeći podršku iz 108 zemalja i 33.000 saradnika širom sveta.

Cena prve faze projekta koji podrazumeva obnovu Tesline laboratorije na Long Ajlendu i njeno otvaranje za javnost kao internacionalnog muzeja i naučnog centra, iznosi 20 miliona dolara, otkriva Alesi i dodaje da su donacijama dosad prikupili oko 14 miliona.

„Tesla je želeo da ujedini svet kroz inovacije, a mi možemo da radimo na nastavku njegove misije povezujući inovatore u njegovoj laboratoriji. Veoma smo zahvalni na podršci koju smo dobili od mnogih ljudi iz Srbije, ali i od srpske dijaspore širom sveta”  – rekao je za kraj Mark Alesi.

Za portal Rasejanje.info Marina Bulatović

Foto: Arhiva Ministarstva spoljnih poslova Srbije
Na naslovnoj fotografiji se nalaze: Tesla ambasador Mark Alesi (levo) u sredini ambasadorka Ljiljana Nikšić i generalni konzul u Njujorku, Vladimir Božović