Početna Događanja U Ljubljani održana projekcija filma „Sveta Petka – Krst u pustinji”

U Ljubljani održana projekcija filma „Sveta Petka – Krst u pustinji”

Predstavnici Srpske biblioteke Mihajlo Pupin iz Ljubljane u saradnji sa SPC Ljubljana organizovali su projekciju dugometražnog filma Sveta Petka – Krsti u Pustinji, u Parohijskom domu SPC. „Poseta je prevazišla naša očekivanja. Procenjujemo da je film gledalo između 220 in 230 gledalaca. Posle filma imali smo prilike da od autora filma, Hadži-Aleksandra Đurovića, čujemo kako se snimao film, koje okolnosti su pratile premijeru i poneku anegdotu. Na koktelu posle filma su posetioci mogli razmeniti utiske o filmu i porazgovarati sa autorom filma. Hvala svim posetiocima na poseti i autoru koji je ukazao poverenje našem društvu”, istakli su predstavnici Srpske biblioteke.
Ulaz je bio slobodan.

Autor filma Hadži Aleksandar Đurović
Foto: FB SB Mihajlo Pupin

Dugometražni igrani film, zasnovan na bestseler romanu „Petkana” autorke Ljiljane Habijanović. Prikazan je na preko 50 festivala održavanim u Evropi, Australiji, Aziji, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Africi. Na ovim festivalima film je osvajao pojedinačne nagrade na različitim područjima kao što su: nagrade za najbolji film, režiju, montažu, scenario, scenografiju, fotografiju, najbolju muziku, najbolji zvuk, najbolju glumicu i za debitantsku dečiju ulogu.

Pobožna devojka, napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i, nakon hodočašća u Jerusalim, odlazi u Jordansku pustinju gde provodi narednih 40 godina svog života boreći se sa iskušenjima, gresima i unutarnjim demonima. Pratimo njen put, od obične devojke do jedne od najvoljenijih i najpoštovanijih Svetiteljki Hrišćanstva i Pravoslavlja.

Teme ovog filma su univerzalna moralna pitanja čovečanstva, što ga čini aktuelnim i danas, bilo gde na svetu.

Prisutni u sali Parohijskog doma
Foto: FB SB Mihajlo Pupin