Početna Informacije Upali plamen nade – Božićna akcija HO Srbi za Srbe

Upali plamen nade – Božićna akcija HO Srbi za Srbe

U memljivoj sobici, ogrnutoj mrakom hladne Badnje večeri, pored ugašenog ognjišta, sede dečica sklupčana jedno do drugog. Svetlost sveće treperi u ritmu njihovih nada i želja da će božićna radost doći i u njihov dom. Njihove oči, pune nevinog iščekivanja, prate svaku senku, dok sat otkucava ponoć. U daljini, gusti mrak seče tačkica svetlosti.

Tačkica polako dobija nove obrise, prerastavši u zrak koji osvetljava put ka njihovom skromnom domu. U tom trenu, počinje da se jasnije vidi veliki plamen nade u liku Gospoda Isusa Hrista! Njegovo prisustvo donosi mir i spokoj, a božanska svetlost obasjala je dečija lica. Zidovi natopljeni setom sada odjekuju toplim osmehom i srećnim glasovima. Njihova soba postala je mesto gde je svaki san dobio šansu da bude ispunjen.

Hajde da ova scena postane stvarnost!

Humanitarna organizacija Srbi za Srbe pokreće novu Božićnu akciju paljenjem velikog plamena nade. Pozivamo sve dobre ljude da svojim donacijama simbolično upale i prošire svoj plamen nade, da udruženim snagama obasjamo čitav Balkan!


Foto:HO Srbi za Srbe

Iščekujući rođenje Bogomladenca Hrista i vođeni njegovom svetlošću, pomozite nam da razgrnemo mrak iz domova Verice, Nevenke, Miloša, Dunje i stotine drugih mališana! U srcu banatskog sela Novo Miloševo, u kući strave i užasa žive Verica (11), Zorica (10), Milan (7), Zoran (5) i Branka (4).

Mali Ilijini nemaju struju već šest godina, kupaju se u koritu i, sa roditeljima Brankom i Draganom, dele svega tri kreveta. Veričina najveća želja je da dobije struju i kupatilo!

Porodici Ilijin planiramo da obezbedimo kuću. Za završetak akcije potrebno je više od 50.000 evra.

Mala Nevenka (5) odrasta u selu Trnjani kod Doboja. Pogledala nas je svojim sanjivim i bistrim okicama, zbunjena jer nije navikla na goste. Zajedno sa ocem Stankom, majkom Gordanom, Savom (13), Vasom (12), Ljubisavom (10), Milivojem (9) i Sinišom (7) deli katastrofalnu kuću i užasno pokućstvo. Kupatilo ne dele jer kao da ga i nemaju!

Nevenkina najveća želja je da dobije toplu i roze sobu!  Porodici Radivojević planiramo da renoviramo i opremimo kuću. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra.

Verovali ili ne, mali Miloš (6) živi u pećini!

Skučeni lagum je sve što ima porodica Čuturilov koju čine još Mira (15), Zlatica (17), Marica i Svetozar. Nažalost, skoro svi imaju ozbiljne zdravstvene probleme. U blizini, u oronulom kućerku koji je možda u još gorem stanju nego pećina, s obzirom da je u fazi rušenja, jednu sobicu dele majka, brat i dve sestre od Svetozara. Deca bar noću dođu kod njih, pa se svi zajedno potrpaju u tri kreveta. Miloševa najveća želja je da ima detinjstvo kao sva druga deca!

Porodici Čuturilov planiramo da kupimo i opremimo kuću. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra. U kući s ispucalim zidovima, dotrajalom stolarijom i lošim krovom, u Mokrinu kod Kikinde, žive Mihajlo (1), Dunja (2), Andrijana (5), Marko (5), Snežana (7), Miloš (8), majka Vesna, otac Nenad i stric Goran. Kupatilo, nažalost, nemaju, pa se kupaju u koritu ili, kad je lepo vreme, ispred kuće. Žive od stočarstva.

Dunjina najveća želja je da se bezbrižno igra u novoj kući! Porodici Tot-Dokić planiramo da kupimo i opremimo kuću. Za završetak akcije potrebno je više od 30.000 evra.


Način na koji se može donirati i doneti osmeh na licu ovoj divnoj deci se nalazi na internet stranici HO Srbi za Srbe.

Izvor: humanitarna organizacija Srbi za Srbe