Početna Događanja U Pragu održana promocija izdavačke kuće Jedinstvo iz Kosovske Mitrovice

U Pragu održana promocija izdavačke kuće Jedinstvo iz Kosovske Mitrovice

U organizaciji Ambasade Republike Srbije u Češkoj republici i pravoslavne crkvene opštine Sveti Knez Lazar iz Praga u prostorijama Ambasade RS u Pragu nedavno je održana je promocija izdavačke kuće Jedinstvo iz Prištine – Kosovske Mitrovice.

„Prisutne goste pozdravio je ambasador Berislav Vekić. U ime izdavačke kuće Jedinstvo prisutnima se obratila novinarka, urednik i direktor Rada Komazec. Ona je upoznala goste sa istorijom lista Jedinstvo, organizacionim problemima sa kojima se suočavaju tokom procesa štampanja lista i njegove distribucije po srpskim enklavama kao i sa trenutnom bezbednosnom situaciji u pokrajini Kosovo i Metohiji”, prenela je Ambasada Srbije u Pragu.

Sa promocije izdravčke kuće Jedinsvo iz Prištine – Kosovska Mitrovića
Foto: Ambasada RS u Pragu

U umetničkom delu programa učestvovali su glumci Narodnog pozorišta iz Prištine, Jasmina Stoiljković i Nebojša Đorđević. Oni su govorili stihove poznatih srpskih pesnika sa Kosova i Metohije. Nastupila je i narodni pojac Vera Stolić, koja je otpevala nekoliko  starih kosovskih pesama.     

Tokom ovog boravka predstavnika izdavačke kuće Jedinstvo iz Prištine – Kosovske Mitrovice ambasador Republike Srbije u Pragu, Berislav Vekić imao je sastanak sa novinarkom Radom Komazec, urednikom i direktorom izdavačke kuće Jedinstvo. Kako je navedeno u Ambasadi RS sastanku je prisustvovao i otac Srđan Jablanović, jedini srpski sveštenik u Češkoj Republici. „Bilo je zadovoljstvo razgovarati sa Radom Komazec, velikim profesionalcem i rodoljubom koja sa nekoliko svojih kolega novinara vodi medijsku borbu na Kosovu i Metohiji, braneći srpsko Kosovo. Jedna od glavnih tema razgovora bila je trenutna bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji. Sagovornica je istakla da su Srbi koji trenutno žive na ovim prostorima izloženi torturi i da su bez zaštite KFOR-a. Ujedno se razgovaralo i o organizacionim problemima sa kojim se suočava list Jedinstvo tokom procesa štampanja lista  i distribuiranja do srpskih enklava”, istakao je ambasador Vekić.

Protojerej Srđan Jablanović, novinarka Rada Komazec i ambasador Berislav Vekić
Foto: Ambasada RS u Pragu