Početna Vesti Glasanje u inostranstvu će biti na 81 biračkom mestu

Glasanje u inostranstvu će biti na 81 biračkom mestu

Republička izborna komisija je usvojila Odluku o određivanju biračkih mesta u inostranstvu za glasanje na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine koji se održavaju 17. decembra 2023. godine.

Glasanje će biti organizovano u 35 država, odnosno na 81 biračkom mestu.

To je najveći broj biračkih mesta koji će biti otvoren u inostranstvu od 2004. godine od kada je pripadnicima dijaspore omogućeno da glasaju u inostranstvu.  Za glasanje u inostranstvu prijavilo se oko 40 hiljada državljana Republike Srbije.

Države u kojima će biti organizovano glasanje su: Austrija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Danska, Italija, Kanada, Kipar, Liban, Luksemburg, Malta, Mađarska, Nemačka, Novi Zeland, Norveška, Portugalija, Rumunija, Rusija, Severna Makedonija, Sjedinjene Američke Države, Slovačka, Slovenija, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Finska, Francuska, Holandija, Hrvatska, Centralnoafrička republika,  Crna Gora, Češka, Švajcarska, Švedska i Španija.

Odluku Republičke izborne komisije sa listom svih biračkih mesta u inostranstvu možete preuzeti ovde, istaknuto je na sajtu Ministarstva spoljnih poslova.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova