Početna Događanja U Srpskom kulturnom centru u Karlsrueu u toku izložba slika Milene Stane...

U Srpskom kulturnom centru u Karlsrueu u toku izložba slika Milene Stane Dražić

U prostorijama Srpskog kulturnog centra u Karlsrueu u Nemačkoj je u toku izložba slika Milene Stane Dražić, umetnice koja potiče iz naše zemlje Srbije a skoro ceo svoj život živi i stvara u Karlsrueu.  „Milena je član Srpskog kulturnog centra i njene veličanstvene slike tehnikom ulje na platnu, možete pogledati u prostorijama SKC- Karlsrue. Slike možete kupiti, možda za poklon ili da upotpunite vašu kolekciju, a 20% od vrednosti kupljenih slika ide za pomoć klubu za organizovanje budućih dešavanja”, istakli su predstavnici SK Centra.

Milena je u više navrata izlagala u SKC u Karlsrueu i prodajom svojih slika pomogla je rad ne samo Centra već i mnoge humanitarne organizacije. Rođena je na Uskrs 1943. godine u Jadraskoj Lesnici, nedaleko od Loznice u kojoj je i završila školovanje. Svoj prvi radni odnos stekla je u skupštini grada Loznice u kojoj je radila do 1966. godine kada se odselila u Nemačku. Od tada, njeno prebivalište je u gradu Karlsrue. 

Slikarstvom je počela da se bavi u ranom detinjstvu, tačnije sa samo svojih osam godina naslikala je sliku Sv. Nikola. Prvu izložbu je imala sa svojih 15 godina, 1958 godine.

Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Svih ovih godina Milena je imala nekoliko manjih izložbi u javnim i privatnim prostorima. „Kao samouki slikar koji to radi samo iz ljubavi, veoma je teško biti javno prisutan na sceni i finansijski organizovati izložbe”, ispričala je u više navrata. Činjenica da je samouki slikar je nikada ni malo nije obeshrabrilo Milenu da svih ovih godina bude prisutna na sceni i da njeni radovi krase mnoge domove i u rasejanju i u Srbiji.

„Slikarstvo Milene Stane Dražić je iskreno, nostalgično putovanje kroz sećanja, čežnje, uspomene. Ono nas odvodi na mesta i u trenutke iskrenih emocija, boja i atmosfera. Po nekad na ivici naivnog, kroz beleške seoskih motiva i životinja, do snažno teksturisanih pejzaža, kakav imamo priliku da vidimo na prepoznatljivom motivu mosta u Mostaru, gde gotovo da možemo da osetimo strukturu kamena u njega ugrađenog, kao i stena preko kojih vekovima klizi Neretva. Njena istrajnost u vizualnom izražavanju, decenije posvećenog rada, zadivljuju i teraju  na razmišljanje koliko ljubav je ugrađena u svaki potez četke. Naprosto, njen stvaralački opus time postaje neka vrsta intimne ispovesti i dnevnika jednog dugog i bogatog stvaralačkog života za koji se nadamo da će još dugo da nastaviti da se umnožava i razgranava pružajući nama kao publici zadovoljstvo uživanja u plodovima ovakve posvećenosti”, istaknuto je Srpskom kulturnom centru Karlsrue.

Prostorije Srpskog kulturnog centra se nalaze u Wikingerstraße 9a, 76189 Karlsruhe.