Početna Događanja U Beču osnovana međunarodna mreža srpskih biblioteka u dijaspori

U Beču osnovana međunarodna mreža srpskih biblioteka u dijaspori

Kako je objavila pres služba SPKD Prosvjeta Austrija,  25. novembra ove godine,  u Beču je zvanično  formirana Međunarodna mreža srpskih biblioteka u dijaspori. Ovaj događaj je pripreman više meseci, uložen je naporan rad i održano je nekoliko sastanaka. „Delegacija Srpskog kulturnog društva Mihailo Pupin iz Ljubljane, u kojoj se nalazio i inicijator ove ideje Marko Suvajac, su posetili u Beču druge dve članice i ujedno koosnivače ove mreže – SPKD Prosvjeta Austrija i Srpski centar, čime je mreža i zvanično pokrenuta”, istaknuto je u Prosvjeti.

Instaliran je softver koji objedinjava i sortira celokupni inventar ovih biblioteka, pokrenuta veb-stranica, na kojoj je samo jednim klikom moguć uvid u celokupni bibliotekarski fond ovih organizacija i utanačeni dalji koraci saradnje i razvoja ove mreže, a čiji član će za par nedelja postati i Srpska biblioteka u Trstu, dodato je u saopštenju.

„Ovim je postavljen temelj za dalji razvoj srpskih biblioteka u dijaspori, njihovo umrežavanje i saradnju i očuvanje srpske pisane reči izvan matice. Na sastanku je dogovoreno da članice pomognu i ogranak Prosvjetine biblioteke u Gracu, a koja je pod vođstvom dr. Marije Petrović – Đokić, poverenika Prosvjete – Austrija u Gracu, pre nekoliko nedelja osnovana. Projekat je pohvaljen i od strane vodeće bibliotekarske institucije Srbije i Republike Srpske, koje su najavile i podršku ovom projektu u budućnosti”, saopšteno je u Prosvjeti.

Srđan Mijalković sa gostima iz Sloveniije
Foto: Prosvjeta Austrija