Početna Događanja Na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Diseldorfu otvorena izložba posvećena Vuku Karadžiću

Na Univerzitetu Hajnrih Hajne u Diseldorfu otvorena izložba posvećena Vuku Karadžiću

Izložba pod nazivom „Vuk i Nemci” imala je i u Diseldorfu u Nemačkoj šesto otvaranje. U sklopu obeležavanja dva važna jubileja: 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije između Srbije i Nemačke i dva veka od boravka Vuka Stefanovića Karadžića u Nemačkoj, Ambasada Republike Srbije u Berlinu u saradnji sa Vukovom zadužbinom iz Beograda je organizovala ovu izložbu i u nemačkim gradovima, u Minhenu, Berlinu, Hamburgu, Jeni i Haleu. Kao i svim ostalim gradovima tako je i u Diseldorfu izložbu otvorila ambasadorka Srbije u Nemačkoj dr. Snežana Janković.

„Na svečanom otvaranju u Kući univerziteta, veoma prestižnoj lokaciji u centru grada, prisutnima su se obratili prof. dr Peter Klajnebude, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Hajnrih Hajne, ambasadorka Janković i prof. dr Mina Đurić, profesor Filološkog fakulteta i koautorka izložbe”, istakli su predstavnici srpske ambasade.

Pozdravni govor ambasadorke Janković
Foto: ambasada Srbije u Berlinu

Dekan prof. dr Klajnebude je u svom govoru izrazio zadovoljstvo zajedničkom organizacijom izložbe, koja govori o bogatim kulturno-istorijskim vezama Srbije i Nemačke, o kojima se u javnosti nedovoljno zna. On je istakao je da su „akademske veze dve zemlje jako važne i da njegovi saradnici, prof. dr Štark i dr Živković, imaju odličnu saradnju sa Univerzitetom u Nišu”. Zahvalio je ambasadorki  Janković na inicijativi za zajedničku organizaciju izložbe.

Poželevši gostima dobrodošlicu, ambasadorka Janković je naglasila „da izložba „Vuk i Nemci” svedoči o dugim i plodnim kulturnim i prosvetnim vezama između Srbije i Nemačke, koje su oličene u ključnim ličnostima naših dveju kultura”.

„Centralna tema izložbe je poseta Vuka Karadžića Nemačkoj pre dva veka i njegovi kontakti i saradnja sa znamenitim ličnostima nemačke kulture, pre svih Geteom, Šilerom i braćom Grim, koji su dali važan podsticaj Vukovom radu na reformi srpskog jezika. Istovremeno, ti kontakti i saradnja odlučujuće su uticali na percepciju srpske i južnoslovenske narodne književnosti u Nemačkoj i Evropi, ali i u čitavom svetu”, istakla je ambasadorka, kao i da ovom izložbom proslavljamo još jedan značajan jubilej u srpsko-nemačkim bilateralnim odnosima – 140 godina od potpisivanja Trgovinske i Konzularne konvencije. Ambasadorka Janković je poklonila dekanu Klajnebudeu specijalna izdanja poštanskih markica koje je Pošta Srbije izdala ovim značajnim povodima.

Prezentacija prof. dr Mine Đurić
Foto: Ambasada Srbije u Berlinu

Prof. dr Mina Đurić, koautor izložbe, je, predstavljajući detaljnije njen sadržaj, govorila o značaju i dometima boravka Vuka Stefanovića Karadžića u Nemačkoj i njegovih susreta sa Geteom, Šilerom, braćom Grim, Rankeom i drugima, a nakon izlaganja je posetioce provela kroz izložbu.

Ova izložba je svuda do sada bila „veoma lepo primljena u značajnim političkim, univerzitetskim i akademskim centrima”, istakla je ambasadorka dr Snežana Janković, pa i u Diseldorfu gde su među mnogobrojnim posetiocima izložbe bili dekan i prodekan Prirodno-matematičkog fakulteta, brojni profesori i studenti Univerziteta Hajnrih Hajne, predstavnici privrednih krugova, SPC i naši građani.

Prisutni u sali
Foto: Ambasada Srbije u Berlinu