Početna Zanimljivosti U Ženevi se nalazi spomen ploča posvećena Jovanu Dučiću

U Ženevi se nalazi spomen ploča posvećena Jovanu Dučiću

Pre pet godina, u novembru 2018. godine, u Ženevi je otkrivena spomen-ploča posvećena Jovanu Dučiću. Veliki srpski pisac i diplomata, koga istoričari književnosti, kritičari i najšira publika smatraju jednim od najznačajnijih pesnika-liričara srpskog modernizma živeo je u Ženevi sedam godina života. Inicijativu za postavljanje ovog obeležja pokrenula je Ambasada Srbije u Švajcarskoj, želeći da ostavi trajan spomen na vreme koje je slavni Srbin proveo najpre na studijama u Ženevi. U ovom švajcarskom gradu Jovan Dučić je boravio od 1899. do 1906. godine kada je i diplomirao na Filozofsko-sociološkom fakultetu. Godinu dana kasnije, uz pomoć istaknutih srpskih intelektualaca tog vremena Jovana Skerlića i Slobodana Jovanovića, bio je primljen u Ministarstvo inostranih dela Kraljevine Srbije. Karijeru je počeo od najnižeg zvanja – pisara da bi postepeno napredovao, dostigavši vrh diplomatske lestvice kada je postao prvi ambasador u diplomatskoj istoriji Kraljevine Jugoslavije. Diplomatsku karijeru dugu više od trideset godina Jovan Dučić proveo je u devet država, službujući od Sofije, Atine, Madrida, Rima, do Ženeve u kojoj boravi 1925. godine kao Stalni delegat, zatim Kaira, Budimpešte, Bukurešta i Lisabona.

Spomen-ploča je postavljena na adresi na kojoj je Dučić živeo u vreme studija u neposrednoj blizini Ženevskog univerziteta. Na njoj piše: „Ovde je u vreme svojih studija živeo Jovan Dučić (1874-1943), knez srpske poezije, književnik, putopisac i diplomata. U spomen na velikana srpske književnosti, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, novembra 2018. godine“.

Jovan Dučić u srpskoj i jugoslovenskoj diplomatiji i književnosti zauzeo je posebno mesto. Preko 30 godina bio je diplomata, službovao u 9 zemalja u 13 diplomatskih misija. Bio je prvi diplomata sa zvanjem ambasadora u istoriji jugoslovenske diplomatije i ostavio je neizbrisive tragove u našoj diplomatiji i kulturnoj baštini. U diplomatsku službu ušao je kao priznati pesnik, sa diplomom švajcarskog fakulteta i znanjem više stranih jezika. Pripadao je popularnoj generaciji pesnika, a poznto je da su to vreme uz Jovana Dučića, među književnim velikanima u redovima srpske i jugoslovenske diplomatije bili i Miloš Crnjanski, Rastko Petrović, Milan Rakić, kao i nobelovac Ivo Andrić.

Književni opus Jovana Dučića poznat je i priznat u Evropi, a on nesumnjivo predstavlja jednu od najistaknutijih srpskih pesničkih figura 20. veka. „Njegova poezija pleni dubinom i osećajem za najtananije ljudske emocije: ljubav, bol, sreću, smrt, samoću i prolaznost. Poznata su i visoko cenjena i njegova prozna dela: literarni eseji i studije o piscima kao i pisma iz Švajcarske, Grčke, Egipta, Francuske, Španije, objedinjena u zbirci „Gradovi i Himere”. Njegovo prozno delo „Blago cara Radovana – Knjiga mudrosti“ jedno je od najčitanijih dela srpske književnosti i predstavlja riznicu poetičnih filozofskih razmatranja o sudbinskim temama koje zaokupljaju svakog čoveka”, istaknuto je o velikom Jovanu Dučiću.

Kao diplomata Dučić je iza sebe ostavio dragocene zabeleške, studije, analize, značajne za našu i međunarodnu diplomatiju. Jedan je od retkih srpskih diplomata koji je ostavio jedinstvena viđenja pojedinih političkih ličnosti, dao je portrete bugarskog kralja Ferdinanda Koburškog, egipatskog kralja Fuada, italijanskog kralja Emanuela i mnogih drugih. Pisao je mnogo i o pojedinim narodima i ličnostima, davao ocene, predviđanja, izuzetne analize stanja u Evropi, o Maloj Antanti, Balkanu, nemačko-italijanskim odnosima, jugoslovensko-italijanskim odnosima…

Godine 2018., kada je otkrivena spomen ploča na kući u kojoj je Jovan Dučić živeo, država Srbija je u Palati Ujedinjenih nacija u Ženevi otvorila izložbu pod nazivom „Jovan Dučić, srpski pisac i diplomata”.