Početna Najave Skup srpskih pisaca u Americi u „Slavu beogradskog čitača i srpske književnosti”

Skup srpskih pisaca u Americi u „Slavu beogradskog čitača i srpske književnosti”

Matica iseljenika i Srba u regionu iz Beograda i Književna radionica Kordun iz West Chestera u Pensilvaniji pozivaju na Drugu književnu manifestaciju „U čast Beogradskog čitača i srpske književnosti”. Ova manifestacija će se održati u Floridi, gradu Kaselberi ispred skulpture Beogradski čitač. 95 Triplet lake dr, Casselberry – FL – 32707 u subotu 2. decembra 2023. od 11:00 časova.
Divni kulturni događaj je pokrenut 2022. godine na inicijativu Matice iseljenika Srbije i Književne radionice Kordun kako bi se okupili stvaraoci umetničke pisane reči, koji govore i pišu na srpskom jeziku, ispred skulpture Beogradski čitač, podignute u čast srpskoj književnosti van granica matice Srbije.
„Prošlogodišnje okupljanje iniciralo je da se okupimo i ove godine u proširenom sastavu i proširenim programom u nameri da naš događaj preraste u tradicionalni, gde bi se svake godine okupio sve veći broj autora, predstavljajući svoje radove i savremenu srpsku književnost stvaranu van granica Srbije”, istakli su organizatori.

Program svečanosti:
Susret učesnika festivala u Parku ispred skulpture Beogradski čitač u Kaselberiu od 10:00 do 11:00 pre podne
11:00 Svečano otvaranje festivala uz prigodan govor književnice Gordane Pešaković
Pojedinačno predstavljanje svih učesnika i učešće u programu sa jednom pozdravnom pesmom Beogradskom čitaču
Učešće naših najmlađih autora koji žive u Kaselberiu i okolini
Dodela nagrada i priznanja pojedincima i udruženjima i proglašenje dobitnika književne nagrade „Rastko Petrović“ i Povelje Matice iseljenika i Srba u regionu za 2023. godinu.
13:00 Nastavak programa u Srpskoj pravoslavnoj crkvi Sveta Petka, u Longwood, Florida
(1990 Lake Emma Rd) gde će biti nastup svih autora i predstavljanje zbornika zajedničkih radova. Nakon  svečanog zajedničkog ručka počeće okrugli sto na temu „Srpska književnost van granica matice Srbije, njena uloga i značaj u savremenom društvu”.

Organizatori su Miodrag Jakšić i Ilija Šaula.