Početna Vesti Udruženje Deca Jasenovca traži volontere

Udruženje Deca Jasenovca traži volontere

Udruženje Deca Jasenovca iz Pariza se po rečima predsednika Davida Jakovljevića ubrzano razvija. „Svakim danom izaziva sve veće interesovanje širom Evrope”, te su u udruženju pokrenuli kampanju da traže volontere i to se samo na teritoriji Francuske već u čitavoj Evropi. „Bez obzira na zemlju prebivališta, za one koji žele da postanu volonteri našeg udruženja i aktivno učestvuju u našim akcijama, potrebno je da nam se pošalje prijava na mejl decajasenovca@gmail.com do 29.12.2023. za 2024 godinu. Volonter treba da provede najmanje godinu dana kao aktivni učesnik u akcijama udruženja u Francuskoj, na Balkanu i širom Evrope”, dodao je Jakovljević.
On je naglasio da je volontiranje isključivo dobrovoljno, jer je reč o udruženju i ne o preduzeću. „Udruženje prima donacije i svaka donacija se samo upotrebljava na projekte i troškove oko projekata koje sprovodimo sa ciljem da se genocid koji je u NDH najviše sproveden nad Srbima a potom i nad Jevrejima i Romima nikad više ne zaboravi i da se o tome po školama i na Zapadu prvenstveno uči”. Podsećanja radi predstavnici udruženja Deca Jasenovca su dobila potvrdu da će u narednom periodu o stradanju ova tri naroda na području Hrvartske u Drugom svetskom ratu učiti u francuskim školama.

Ideja ove akcije je da svi kolektivno odamo počast svim palim žrtvama na području Nezavisne države Hrvatske i da upoznamo ceo svet sa njihovim stradanjem. Svako ko se prijavi da bude volonter pored imena i prezimena, godišta, grada i zemlje u kojoj živi potrebno je da napiše šta ga motiviše da se uključi u ovaj projekat. „Tražimo sve vrste profila, ne ustručavajte se da nam pošaljete mejl sa naslovom „Prijava volontera”, jer „Svi smo deca Jasenovca”, istakao je predsednik udruženja Deca Jasenovca, David Jakovljević.

Ovaj apel je upućen i na francuskom i na srpskom jeziku – „na francuskom ne samo za Francuze već i za sve koji znaju francuski i naravno na srpskom za sve naše ljude ali i za one druge narode koji znaju srpski. Želja nam je da u svakoj zemlji gde se nalazi naša dijaspora imamo po jednog ambasadora/ambasadorku koji/koja će kao i mi imati u vidu širenje akcija i koordinaciju sa nama. Od njih će se takođe očekivati da budu kao i svi mi članovi udruženja Deca Jasenovca – AFRMVJ da svemu ovom pristupe bez mržnje prema bilo kome, da su u stanju da oproste i da nastavi ovaj divan put kojim smo krenuli. Umiru i ljubavi preko naših sećanja svi koji su stradali će i dalje živeti dok ih mi pominjemo. Kao što je rekao Žan d’Ormeson Postoji nešto jače od smrti, a to je kad prisustvo odsutnog u sećanju živi ”, naglasio je David Jakovljević.