Početna Događanja Film „33 Anđela” prikazan u  Kristijansandu u Norveškoj, sutra 09.12. premijera u...

Film „33 Anđela” prikazan u  Kristijansandu u Norveškoj, sutra 09.12. premijera u Oslu

U gradu Kristijansandu u Norveškoj je pod organizacijom pravoslavne parohije sv. Dimitrije Solunski, uspešno održana premijera filma „33 Anđela”, prvom dokumentarnom filmu posvećenom srpskim ratnim zarobljenicima

„Premijera je obeležena toplim gostoprimstvom, gde smo imali privilegiju deliti ovaj poseban trenutak s podržavajućom pravoslavnom zajednicom. Prisutni parohijani su doprineli nezaboravnoj atmosferi, čineći premijeru još značajnijom”, istakao je režiser filma „33 Anđela” Branko Dimović Dimeski.  On je dodao da izražava iskrenu zahvalnost ocu Svetislavu Rađenu i svima koji su podržali ovu premijeru i pridoneli uspehu premijere.


Foto: arhiva B. Dimović Dimeski
„Ovakva podrška je važna, te se radujemo saradnji i daljnjem razvoju projekta. Bez vašeg i podrške, ovaj film ne bi postigao svoj puni potencijal. Nadamo se da će „33 Anđela” pronaći put do mnogih srca, a vaša podrška biti će večno uklesana u istorijat ovog filmskog ostvarenja”, dodao je Branko Dimović Dimeski direktor filma „33 Anđela”.

Film prikazuje stradanje više od dve stotine maloletne srpske dece tokom Drugog svetskog rata u nacističkim logorima u Norveškoj, koja su iz logora smrti u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (Jasenovac, Sisak, Stara Gradiška ali i sa Starog Sajmišta) poslati na robovski rad u Norvešku. „Film duboko svedoči o njihovim patnjama i nepravdi koja im je naneta, dok istovremeno pruža glas svedoka i potomaka koji nastoje sačuvati sećanje i istinu o ovoj tragičnoj epizodi. „33 Anđela” je snažna priča o stradanju dece i njihovom nasleđu, koja nas podseća na važnost čuvanja sećanja i poštovanja života. U filmu će gledaoci videti svedočenja logoraša koji su preživeli logore smrti u NDH kao i potomke stradali dece u nacističkim logorima za vreme Drugog svetskog rata u Norveškoj”, pojasnio je Branko Dimović Dimeski autor i producent filma.

Sutra u subotu 9. decembra je velika premijera ovog filma u Oslu, u bioskopskoj sali norveškog filmskog instituta. Projekcija će početi u 19 časova. Ovu premijeru su pomogli Ambasada Republike Srbije u Norveškoj i Srpska pravoslavna crkva Sv. Vasilije Ostroški iz Osla. Na premijeri će između ostalih prisustvovati i ambasador Srbije, crkveni velikodostojnici, gradonačelnik Niša sa delegacijom, norveški prijatelji… Cela ekipa filma „33 Anđela” ovim prvim dokumentarnim filmom o stradanju srpskih zarobljenika gradi mostove prijateljstva!