Početna Događanja Čika Ršum se družio sa srpskim rasejanjem u Diseldorfu

Čika Ršum se družio sa srpskim rasejanjem u Diseldorfu

Onlajn dečja knjižara „Kutak bibliotekarke Jeje” i Kulturno-sportski centar Tesla 07 iz Diseldorfa u Nemačkoj nedavno su, u eparhijskom centru Crkve Svetog Save u Diseldorfu, organizovali druženje sa našim čuvenim i bez sumnje najznačajnijim piscem srpske dečje književnosti, Ljubivojem Ršumovićem. Na ovom velikom kulturnom događaju, na kome je prisustvovalo preko 400 duša, nisu samo najmlađi uživali već i njihovi roditelji i njihovi prijatelji i svi posetioci, koji su takođe odrastali uz čika Ršumove pesme i rado su došli da ga čuju i vide i vrate se na kratko u svoje detinjstvo. A čika Ršum, kao i uvek do sada, veseo, nasmejan i pun duha i razumevanja za najmlađe (pa i one malo starije) neumorno je govorio svoje stihove. Godine mu ne mogu ništa, vedar mladalački dug ga drži, što su mogli svi da vide, koji su došli u eparhijski centar u Diseldorfu. A došli su iz mnogih gradova: ne samo

iz Diseldorfa, već i iz Kelna, Vupertala, Zigena, Utrehta i još nekoliko okolinih mesta.

Druženje sa čuvenim čika Ršumom počelo je stihovima „Deca su ukras sveta”, pesmom koja je od strane organizacije „Prijatelji dece Srbije” proglašena dečjom himnom. „Tom prilikom svi prisutni su ustali i osetila se posebna atmosfera, koja je prisutnu odraslu publiku nesumnjivo za trenutak vratila u detinjstvo”, istakla je Jelena Andrić ispred dečje knjižare „Kutak bibliotekarke Jeje”.


Foto: T. Aleksić /J. Andrić

Jelena je potom ukratko i najavila pesnika. Jasna Marković ispred udruženja Tesla 07 je pozdravila prisutne kao i konzul Republike Srbije u Diseldorfu Popović. Skup je blagosiljao vladika Jovan Stanojević, koji je za ovu priliku napisao posebne stihove za čika Ršuma:
„Nastao je divan Ršum, stižu deca sa svih strana

Svi da vide, svi da čuju pesničkoga velikana.

Seda kosa, brci gusti, ali u srcu kao dete,

Vedro lice i blag osmeh, stihovi će da polete.

Dobro došli, čika Ljubo, uvek k’o svoj među svoje,

Neću da Vas zadržavam, a stihovi nek se roje”.

Prisutni u sali
Foto: T. Aleksić

„Čika Ršum je recitovao neke od svojih najpoznatijih stihova: Deset ljutih gusara, Dete nije dete, Ako želiš mišice, Dete treba da posmatraš, Au, što je škola zgodna i druge. Sa decom je razgovarao, navodio ih da dovršavaju stihove, ispričao nekoliko sećanja iz svog detinjstva i mladalačkih dana, sa nežnim osvrtom na učiteljicu i dane provedene u školskoj klupi, odgovarao na zanimljiva pitanja Jasne Marinković i tom prilikom sa publikom podelio šta je to za njega sreća”, istakla je Jelena Andrić, po struci dečja bibliotekarka, zahvaljujući kojoj je i gostovao Ljubivoje Ršumović.

Ona je ovo druženje prilagodila i mlađima i starijima, pa je tako o biografiji velikog pisca, razgovarala na malo drugačiji način – deca su u više navrata mogla da priđu i na mikrofon odgovore na zadata pitanja.

„Bilo je živahno, veselo, dirljivo, a kao ukras celog druženja bio je poziv deci da se pridruže piscu na bini, odslušaju recitacije svojim drugara iz Dopunske škole na srpskom jeziku iz Diseldorfa, i pod vođstvom dr Milje Tanasić na klaviru, svi zajedno su otpevali dečju himnu.

Oko 400 posetilaca, iz Diseldorfa, Kelna, Vupertala, Zigena, Utrehta i drugih gradova, imalo je jedinstvenu priliku da se sa Ršumom fotografiše, kupi neki od njegovih sjajnih knjiga i kao uspomenu na jedno divno druženje ponese posvetu u knjizi, osmeh na licu i jedno sećanje za čitav život”, rekla nam je Jelena Andrić dodavši da je ovo bio veliki dan za srpsko rasejanje u Diseldorfu sa okolinom. „Ovom prilikom zahvaljujemo se svima koji su realizaciju ovog važnog događaja podržali. Ovo dešavanje, od izuzetnog značaja za našu dijasporu, negovanje i čuvanje srpskog identiteta, tradicije i maternjeg jezika, organizovali su udruženim snagama. Vidimo se na sledećem druženju”, dodala je Jelena Andrić.

Organizatorke ovog lepog druženja sa čika Ršumom Jelena Andrić (levo) i Jasna Marković ispred udruženja KSC Tesla 07
Foto: T. Aleskić