Početna Događanja Najlakše se uči u muzejima – poručili đaci dopunske škole Sveti Sava...

Najlakše se uči u muzejima – poručili đaci dopunske škole Sveti Sava iz Pariza

Učenici dopunske škole Sveti Sava iz Pariza zahvaljujući svojoj nastavnici Ljubici Burgić (prof. srpskog jezika i književnosti, koja podučava đake u parohiji Svetog Save u Parizu) imali su priliku da ožive časove istorije kroz posete muzejima. Ovih dana, njihova radoznalost vodila ih je do Muzeja Legion d’Honneur i čuvenog Luvra.

„U Muzeju Legion d’Honneur učenici su imali priliku da istraže bogato nasleđe odlikovanja, dok su u Luvru iskusili jedinstvenu atmosferu svetski poznatog umetničkog blaga. Ono što je posebno istaklo njihovo istraživanje jeste prisustvo roditelja koji su se pridružili kako bi podržali obrazovanje svoje dece i obnovili gradivo”, dodala je za portal Rasejanje.info nastavnica Ljubica Burgić.


Foto: arhiva LJ. Burgić

„Muzej Legion d’Honneur je posvećen posebnom francuskom odlikovanju – Redu Legije časti. Orden je osnovan 1802. godine tokom vladavine Napoleona Bonaparte i dalje je jedno od najprestižnijih priznanja u Francuskoj. To je važno da deca znaju ali još važnije je da su naša najviša crkvena i državna odlikovanja koja blistaju u savršeno složenim vitrinama dostupna njihovim radoznalim pogledima: Orden Svetog Save, Orden Belog orla, Karađorđeva zvezda, Orden Jugoslovenske zastave… upravo sve ono što su časovima istorije i poznata imena naših svetitelja i velikana. Ava, Rita, Neven, Ugo, Tijana, Stevan, Anton, veliki đaci  ljubitelji istorije su sa neskrivenim uživanjem i uzbuđenjem zagledali i upijali svaki detalj na našim medaljama i ordenju”, prenela je utiske nastavnica Burgić.

Sa drugi strane mlađim učenicima Viktoriji, Lori, Izi, Filipu i Mariji su bila potrebna objašnjena imena za sve te svetlucave nakite iz impresivne kolekcije ordenja i medalja različitih perioda. „Sledeći korak ka stvaranju interaktivnog i inspirativnog okruženja u kojem učenici mogu rasti i razvijati se izvan klasičnih učionica bio je muzej Luvr. Posebnu pažnju su posvetili razgledajući dva remek-dela koja se nalaze u istoj prostoriji – „Svadba u Kani Galilejskoj” i „Monaliza”, dodala je nastavnica Ljubica.

Svadba u Kani, čuveno delo Paolo Veronezea, očaralo je naše mlade istraživače. Detaljno proučavanje svake scene ovog monumentalnog platna omogućilo im je da zarone u svet umetnosti. Naročito ih je fascinirala dinamika prizora koji oživljavaju trenutak kada je Hristos izveo svoje prvo čudo, pretvarajući vodu u vino”, istakla je nastavnica Ljubica Burgić, hvaleći svoje učenike za veliku zainteresovanost. Nedaleko od toga, tajanstvena Monaliza osmehivala se našim učenicima, stvarajući intrigantnu konverzaciju između dva remek-dela postavljena jedno naspram drugog. Njihova radoznalost bila je nezaustavljiva dok su pokušavali razumeti misteriju osmeha ali i mnogih drugih emocija skrivenih na licu ove čuvene dame.


Foto: Lj. Burgić

„Ona me stvarno gleda gde god da se premeštam po sali! ”, uzviknula je Ava .

„Ovo iskustvo nas je prosto hipnotisalo. Gledati ova remek-dela uživo je nešto posebno. Osećamo se privilegovano jer to nije mogao običan građanin u 16.veku. Čak je Napoleon jedno vreme čuvao Monalizu u svojoj sobi”, izjavio je Luka.

Roditelji i nastavnici pridružili su se ovoj edukativnoj ekspediciji, deleći radost i uzbuđenje svojih mališana. Poseta Luvru nije samo proširila njihovo znanje o umetnosti, već je i podstakla ljubav prema kulturnom nasleđu. Ova avantura u Luvru ostaviće trajni pečat u srcima naših učenika, podsećajući ih da svet umetnosti i dalje čeka na njih da ga istraže i otkriju.

Za nezaboravne obilaske Muzeja Legion d’Honneur i Luvra, učenici dopunske škole Sveti Sava u Parizu su nagrađeni i unikatnim crvenim i plavim torbicama koje krase lik Kosovke devojke i karta Srbije. Učenica VIII razreda Tijana je nacrtala, a njena sestra Maša dizajnirala torbice. To je poseban gest koji je obogatio đačko iskustvo.

Mama Elene i Marka, Mila Filipović, je finansirala izradu torbica koje su sada ponosno nosili učenici. Torbice su postale ne samo funkcionalan poklon, već i simbol povezanosti sa srpskim kulturnim nasleđem. Mila Filipović je izrazila radost što je mogla doprineti ovom posebnom trenutku u životima dece. „Želela sam da im pružim nešto što će ih podsećati na njihovo kulturno putovanje i ljubav prema svojoj zemlji”, izjavila je ona.