Početna Događanja Dečji kreativni centar Zmaj (Bavarsko-srpskog akademskog foruma) obeležio treći rođendan

Dečji kreativni centar Zmaj (Bavarsko-srpskog akademskog foruma) obeležio treći rođendan

Dečji kreativni centar Zmaj Bavarsko-srpskog akademskog foruma(BSAF) je napunio. „Tim povodom smo organizovali Zmajevu rođendansku radionicu, na kojoj su naši mudri, vredni i kreativni Zmajevi kreirali Zmajeva krila, a potom se slikali zajedno sa gostima Zmajićima uz Zmajevu maketu. Torta i svećice naravno nisu izostale ni na Zmajevom rođendanu, a ovim putem mu želimo, kao i svim našim Zmajevima i Zmajićima puno uspeha i nepresušne inspiracije u radu, besprekorno zdravlje i puno smeha i radosti”, poručili su predstavnici Dečjeg kreativnog centra Zmaj.


Foto: BSAF

Za sve one koji imaju decu uzrasta od 4 do 7 godina i nalaze se u Minhenu i Augzburgu mogu upisati svoju decu i dovoditi ih na edukativno-kreativne radionice srpskog jezika i srpske kulture.

Od oktobra meseca mališani u Minhenu su imali niz aktivnosti. Jedna od njih je bila upoznavanje sa srpskim manastirima. „Studenica, Žiča, Mileševa, Manasija, Visoki Dečani… samo su neki od mnogobrojnih manastira koji svedoče o burnoj istoriji Srbiji, svim njenim usponima i padovima, tradiciji i veri. Od Vojvodine pa do Kosova celu zemlju krase ove neizmerno lepe građevine koje uspešno prkose vremenu i koje su vekovima čuvale i čuvaju veru i naciju” naglasili su predstavnici Bavarsko-srpskog akademskoj društva koji su želeli i ujedno uspeli da deci kroz prezentaciju, slike i igre asocijacije približe „značaj, velelepnost, zadivljujuću arhitekturu najznačajnih srpskih manastira, kao i njihovu lokaciju i po čemu su prepoznatljivi”. Najmlađi su imali prilike da naslikaju manastire, dok su na kraju radionice izradili i maketu pravoslavne crkve u Minhenu. „Na ovaj način potrudili smo se da na zabavan način deci približimo još jedan značajan deo srpske kulture i tradicije i da je sačuvamo od zaborava”, istakli su oni.


Foto: BSAF

Novina u DKC Zmaju je da je u ovom polugodištu počela sa radom škola sporta Zmaj u okviru DKC Zmaj u Minhenu za decu uzrasta od 8 do 10 godina. „Kao što znamo, redovna fizička aktivnost i pravilna ishrana jedan su od ključnih faktora koji utiču na pravilan rast i razvoj dece. Dokazano je  da se motoričkim razvojem podstiče emocionalni, socijalni i intelektualni razvoj dece. Iako veliki deo aktivnosti se ostvaruje kroz svakodnevnu igru, neophodno je organizovati adekvatne programe fizičkog vežbanja za svu decu. Svesni ovih činjenica i u želji da se doprinese unapređenju zdravlja dece osnovali smo i ovu sportsku grupu. Program školice sporta za decu od 8 do 10 godina i sve aktivnosti vezane za njegovu realizaciju u funkciji su sa celokupnim razvojem deteta- fizičkim, kreativnim, emotivnim i kognitivnim, dok su fizičke aktivnosti prilagođene uzrastu dece”, rekli su u Bavarsko-sprskog akademskom društvu.
Naveli su i zašto je njihov program poseban: on omogućava zadovoljavanje dečje potrebe za igrom; podstiče usvajanje i usavršavanje motoričkih znanja i dostignuća; poboljšava radne navike, razvoj samodiscipline i pomaganje drugima i otvara vrata novim drugarima i stvara nova prijateljstva.


Foto: BSAF

Svi zainteresovani se mogu pridružite u novim avanturama. Dodatne informacije se mogu dobiti na info@bsaforum.de

Narednih dana prenosimo i priču Dečijeg kreativnog centra iz Augzburga u Nemačkoj.