Početna Događanja Božićni bazar i posna trpeza đaka srpske škole u okrugu Karlsruea

Božićni bazar i posna trpeza đaka srpske škole u okrugu Karlsruea

Učenici srpske dopunske škole, koja je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije, u okrugu Karlsrue ( sa gradovima Bruhsal, Gagenau, Pforchaim, Raštat, Karlsrue), a na čelu sa koordinatorkom Tatjanom Hot, s nestrpljenjem su čekali ovogodišnji božićni bazar i trpezu. U prazničnom raspoloženju uživali su svi učenici, roditelji, gosti kao i nastavnica Slavica Stupar u srpskoj pravoslavnoj crkvi u Karlsrueu posvećenoj Prepodobnoj majci Paraskevi, sa kojom i škola učiteljica ima odličnu saradnju i čini jednu celinu.

„Ovo je  najinteresantniji period u godini. Ispunjen iščekivanjem, lepim mislima i željama za predstojeće praznike. Radujemo se svi, deca i odrasli. Decembarsko – januarski praznici čine da budemo nekako srećniji, veseliji i puni nade i divnih želja za sledeću godinu. Deca se najviše raduju poklonima, prelepo dekorisanim domovima, ulicama, trgovima i svemu što ove praznike čini magičnim”, istakla je učiteljica Slavica Stupar, dodavši da je tako i u srpskoj dopunskoj školi prethodne sedmice. Učenici, roditelji i nastavnica Slavica Stupar su učestvovali u radionicama na kojima su uz veseli žagor, trud, kreativnost i tihu muziku izrađivali različite praznične ukrase. „Ovo je bila prilika i za upoznavanje i druženje.  U takvoj atmosferi vreme proleti, pa su svi tražili još koji minut duže za rad. Radionice su završavane uz pitanja učenika kada i kako će biti na bazaru i posnoj božićnoj trpezi“, istakla je nastavnica Stupar.


Foto: arhiva S. Stupar

U subotu je crkveni dom odisao radošću i toplinom. Prisutnima se prvo obratila nastavnica Slavica Stupar. Pozdravljajući sve prisutne, pre svega decu, izrazila svoje zadovoljstvo što će zajedno obeležiti jedan od najvećih pravoslavnih praznika. Obavestila ih je o protokolu toga dana.  Zahvalila se roditeljima koji su zajedno sa njom pripremali posnu trpezu: Veri Bukumirić, Mileni Vesin, Dejanu Kovačeviću, Mileni Peško, Gordani Panić. Biljana Škorić iz Karlsruea je ovoga puta pripremala česnicu. Potom je reč prepustila protojereju-stavroforu Aleksandru Škoriću, koji je govorio o značaju ovoga praznika, o rođenju Isusa Hrista, običajima i pozdravu za Božić.  Deca su se zatim okupila oko oca Škorića i nastavnice Slavice i izlomili su česnicu uz božićni pozdrav, MIR BOŽIJI – HRISTOS SE RODI!

„Svi su se potajno nadali da će baš oni pronaći novčić. Novčić je pronašla učenica  Vasilija Kovačević. Otac Škorić joj je darivao knjigu i rekao da će sledeće godine biti zdrava, srećna, imaće puno uspeha i bogatstva!”, prenela je divne utiske učiteljica Slavica.

Usledio je kratak program gde su deca  sa svojom nastavnicom Slavicom Stupar predstavila ukratko rođenje Isusa Hrista, putem reči apostola Pavla, skečom i božićnim pesmama. Solista pesme „Anđeli pevaju” bila je Vasilija Kovačević. „Marijo slavna” sa decom su pevale mame: Olja Šaljić, Biljana Škorić, Rebeka Krstić i protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić. Deca su bila sjajna, što je potvrdio i gromoglasan aplauz na kraju.  

Za svakoga po nešto
Foto: S. Stupar

Protojerej-stavrofor Aleksandar Škorić je učenicima  podelio dečje pravoslavne kalendare za predstojeću godinu i svi su se fotografisali.

Otvoren je božićni bazar. Posetioci su bili oduševljeni maštovitim kreacijama. Izabrali su lepe ukrase za svoj dom. Bazar je zasnovan na dobrovoljnom prilogu koji će, uz saglasnost Saveta roditelja, učenici iskoristiti za organizovanje jednodnevnog izleta u junu mesecu.

Mila Prelević je u skeču igrala Devu Mariju i rekla je da je jako srećna zbog toga. Veljko Popović je imao ulogu anđela. „Bojao sam se li ću znati tekst, jer sam bio bolestan, ali je sve bilo dobro”, dodao je on.

Mama Ana Jevtić je zadovoljno naglasila da su njena deca tek od ove školske godine u sprskoj školi. „Na ovom božićnom bazaru je bilo jako lepo i mnogo sam srećna da smo i mi deo ovog lepog događaja”.

„Usledilo je druženje u sali crkve uz bogatu posnu trpezu. Vredne mame su pripremile prebranac, salatu, kolače, voće. Roditelji su pričali, sklapali nova poznanstva, deca su uživala u igri. Bilo je i planova, predloga i dogovora za naredne aktivnosti. Na licima prisutnih se videlo zadovoljstvo i sreća. Rastali su se uz želje za dobro zdravlje, sreću, uspeh i puno ljubavi u sledećoj godini”, dodala je za portal Rasejanje.info učiteljica Slavica Stupar.

Izložba je bila otvorena i sutradan, posle nedeljne liturgije. Prema rečima nastavnice Stupar, veliki broj vernika je posetio izložbu i izabrali su ukrase uz reči hvale za kreativnost, ideju i organizaciju. „Gde god da smo, ne zaboravljamo ko smo! Živi bili!”, dodala je ona.