Početna Događanja Lavina emocija: Poetski kabare „Deca” u izvedbi Bečkog teatra mladih oduševio bečku...

Lavina emocija: Poetski kabare „Deca” u izvedbi Bečkog teatra mladih oduševio bečku publiku

U kultnom bečkom pozorištu Ateliertheater, prošle nedelje tražila se karta više za premijeru poetskog kabarea „Deca” Bečkog teatra mladih, koji nastupa kao deo SPKD Prosvjeta iz Austrije. Zahvaljujući svom veštom umetničkom performansu, ovaj teatar se u poslednjih nekoliko godina etablirao kao jedna od naših najuspešnijih amaterskih pozorišnih trupa u austrijskoj prestonici.

Inspirisan stvaralaštvom Mike Antića i Đorđa Balaševića, ovaj kabare ukazuje na probleme sa kojima se deca suočavaju tokom svog odrastanja, bez obzira na njihovu boju kože. Prve ljubavi, rastanci, siromaštvo, odlazak u rat – ove značajne teme junaci su približili publici kroz poeziju, igru i pesmu.


Foto: Bečki teatar mladih

Diplomirana glumica Ena Pavlović potpisuje režiju ovog dirljivog ostvarenja, dok iza plesnih koreografija stoji Anja Rudić, nekadašnja prvakinja Vojvodine u standardnim i latino-američkim plesovima. Glumačku postavu čine Vesna Špirić, Nikola Despotović, Kristina Đenđinović, Aleksandar Gavrić, Anja Rudić, Marija Živanović, Bojana Radoman, Veselin Rafailović i Đorđe Despotović.

„Sva deca na ovom svetu, bila ona crna ili bela, dele iste strahove, boli i nadanja. U vremenima kada svedočimo rasizmu, mržnji, ratovima i stradanjima, samo ljubav i tolerancija mogu spasiti svet. To je poruka koju smo želeli da pošaljemo”, kazao je Đorđe Despotović, koji je u ulozi crnog deteta debitovao na „daskama koje život znače” i raznežio publiku svojim raskošnim talentom.

Izvedbom pesme „Neki novi klinci”, Vesna Špirić rasplakala je sve prisutne, dok su sjajne plesne tačke Anje Rudić izazvale lavinu oduševljenja u publici. Kabare kao forma prvi put se našao na programu Teatra mladih, i rezultat je dosadašnjeg uspešnog delovanja njegovih članova u različitim oblastima umetnosti.

„U teoriji, ovaj projekat mogao bi se nazvati „siromašnim pozorištem”, međutim, nikako sadržajem ili duhom. Uz skromnu scenografiju i kostim, kao i minimalni broj rekvizita, mi ipak imamo nešto mnogo važnije: glumca, njegovo srce i umeće”, istakla je režiserka Ena Pavlović. Ona je dodala da je bilo vrlo izazovno izvući iz glumaca ono najbolje što „čuči” u njima, ali da veruje da je kroz „Decu“ u tome uspela, sudeći po reakcijama publike koja je prepoznala „čistu emociju, često skrivenu u svakodnevici punoj banalnosti”.

Bečki teatar mladih Prosvjete iz Austrije vredno radi na pripremi još jednog pozorišnog komada po scenariju Vesne Špirić, koja je Klub mladih umetnika Prosvjete osnovala još 2016. godine, tada sa ciljem da pruži mladim autorima poezije priliku da prestave svoje stvaralaštvo širem auditorijumu. U međuvremenu, Klub je, pored pesničkih večeri, počeo da organizuje predstave, slikarske radionice i časove plesa, a za sada broji više od 50 članova.