Početna Kultura Kutak bibliotekarke Jeje nudi fantastičan izbor knjiga za decu i mlade

Kutak bibliotekarke Jeje nudi fantastičan izbor knjiga za decu i mlade

Novogodišnji i Božićni praznici samo što nisu stigli. Mnogi vole da stave po nešto pod jelku svojima, svojoj deci, deci svojih prijatelja, najmlađima. Ovoga puta imamo preporuku za sve vas – roditelje, bake, decu i one koji bi želeli da obraduju mališane u srpskom rasejanju – a to je knjiga na srpskom jeziku. U vremenu kada se skoro sve ima nažalost najviše nedostaje lepa reč. A ona se stvara čitanjem, maštanjem i obogaćivanjem rečnika… i to od malih nogu. Mislimo da je najvredniji poklon svakako knjiga i da bi trebala da se nalazi u svakom paketiću. Za sve nas koji se nalazimo u rasejanju negovanje svog maternjeg jezika bi trebalo da bude jedna od najvrednijih stvari u životu.

Zato predlažemo da posetite stranicu Kutak bibliotekarke Jeje kutak.eu/knjizara. Uživajte u bogatom izboru knjiga na srpskom jeziku usred Nemačke, usred Evropske unije.


Foto: arhiva J. Andrić

Jelena Andrić, Jeja, bibliotekarka iz Kraljeva, koja se sa porodicom doselila za Nemačku je vlasnica onlajn knjižare Kutak bibliotekarke Jeje. Ove godine je otvorila knjižaru i rado sa svima a posebno sa mladima priča o knjigama. Pored toga, ona je mladima u Diseldorfu sa okolinom ponudila niz vrednih i vrlo interesantnih radionica kao i druženja sa čuvenim čika Ršumom a i narednom periodu će biti mnogo toga više. Druženje sa Ljubivojem Ršumovićem je bilo u saradnji društva KSD Tesla 007 iz Diseldorfa. Jelena je vrlo otvorena i sva ostala udruženja koja budu raspoložena mogu joj se javiti i sa njom ugovoriti čitalačku radionicu za decu. „Kad knjiga stvarnost postane, tad dosada skroz nestane”, moto je knjižare Kutak bibliotekarke Jeje.

Vlasnica knjižare je po zanimanju master bibliotekar informatičar i nepunih 14 godina je radila na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Stefan Prvovenčani u Kraljevu. „Preseljenje u Nemačku mojoj porodici donelo je mnogo promena, a meni jednu od najupečatljivijih, odlazak sa svog omiljenog radnog mesta. Međutim, promene nas mogu inspirisati i okuražiti da u životu pokrenemo nešto novo daleko od svoje zemlje. I tako je nastao ovaj Kutak”, istakla je Jelena Andrić, Jeja.

Kutak je prva specijalizovana onlajn dečja knjižara na prostoru Nemačke, koja sadrži izdanja na srpskom jeziku. „Svaki naslov, koji se nalazi u našoj ponudi, pažljivo je biran oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo u radu sa decom, ali i svakodnevno čitanje kod kuće. Kutak nije tek obična knjižara, Kutak je mesto gde ćete dobiti preporuke i savete kako da svoje dete podstaknete na čitanje”, dodala je Jelena Andrić.

„Dečja književnost je moja velika ljubav, kako poslovno, tako i privatno. Budući da sam mama dvema devojčicama koje vole knjige, naša kućna biblioteka raste iz dana u dan. One nisu samo male slatke knjiške moljčice, one su moje glavne pomoćnice u odabiru knjiga za preporuke na našoj Instagram stranici. Predlažem da nam se pridružite i da zajedno otkrivamo neke nove svetove”, izjavila je Jelena.

Planovi za budućnost

„Za početak će knjižara Kutak bibliotekarke Jeje raditi onlajn. Tu mogu da se poruče knjige gde god da živite na teritoriji Nemačke i Evropske unije. Pored naslova koji su dostupni na sajtu, možete nam predložite koju knjigu da nabavimo za vas”, istakla je Jelena Andrić.
Planovi su da se sastavi grupicu zainteresovanih koja će se družiti virtuelno preko zum aplikacije. „Tokom ovih druženja najviše ćemo čitati, ali ne biste verovali kakva sve čuda mogu da nastanu kada nas neka knjiga inspiriše. Dakle, očekujte neočekivano. Glavni plan je da se uskoro družimo uživo. U prostoru koji će biti posebno osmišljen da se svaki mali posetilac oseti prijatno i dobrodošlo, a roditelj makar na sat vremena rasterećeno i opušteno. Ovaj spisak će se vremenom širiti, zato otvorite četvoro očiju i dobro naćulite uši. A do tada, mi vas srdačno pozivamo da nam pišete”, dodala je Jelena Jeja.