Početna Informacije Srbija dobila 80 Tesla ambasadora, zaslužnih pojedinaca iz celog sveta

Srbija dobila 80 Tesla ambasadora, zaslužnih pojedinaca iz celog sveta

Nacionalni koordinator strateške kampanje srpske diplomatije „Tesla – Energija mira”, ambasador Ljiljana Nikšić predstavila je danas rezultate kampanje obeležavanja osam decenija kulture sećanja na Nikolu Teslu, a titulu Tesla ambasadora ponelo je 80 diplomata, kompanija, umetnika, novinara, medijskih kuća i pojedinaca iz Srbije i sveta zaslužnih za očuvanje uspomene na jednog od najvećih umova čovečanstva.

Skup povodom završnice kampanje koju je pokrenuo ministar spoljnih poslova Ivica Dačić 12. januara ove godine, na dan kada je Tesla 1895. godine osvetlio čovečanstvo puštanjem prve hidrocentrale na svetu, na Nijagarinim vodopadima, bio je prilika da Nikšić predstavi inicijative pokrenute u diplomatskim i naučnim krugovima.

Jedna od inicijativa kampanje „Tesla energija mira u Teslinoj godini Teslinog naroda – Srba i Amerikanaca” usmerena je na potrebu da se u UN ustanovi međunarodni Tesla dan i pokrene godišnja Tesla nagrada ekvivalent Nobelovoj.

Prema njenim rečima, pokrenuta je inicijativa za osnivanje Globalnog međunarodnog Tesla komiteta u kome će, iz više od 100 zemalja biti imenovani članovi, sa sedištem u jedinoj preostaloj Teslinoj laboratoriji na Vardenklifu, SAD sa ciljem dodele Tesla nagrade.

„Cilj je i da jedina preostala Teslina laboratorija bude proglašena za svetsku kulturnu baštinu i stavljena pod Unesko zaštitu”, rekla je Nikšić na svečanosti na kojoj su o kampanji govorili i operska pevačica Jadranka Jovanović, koja je danas postala Tesla ambasador kao i glumac Džek Dimić.

Foto: L. Petrović

U Teslinoj godini umrežene su neke od institucija i organizacija sa više kontinenata, rekla je Nikšić na skupu na kojem je predstavljen i Tesla bilten od 700 strana sa tekstovima posvećenim Tesli i kampanji MSP.

Nikšić je podsetila da je Dačić povodom kampanje uveo ekskluzivnu titulu Tesla ambasadora i Tesla diplomatske pasoše kao kolektivna i individualna priznanja za sve koji su dali doprinos očuvanju dela Nikole Tesle.

Tesla ambasadori su medijske kuće Politika, RTS – redakcija naučnog programa i Tanjug u čije ime je priznanje primila urednik agencije Ksenija Golubović. Priznanje ambasadora pripalo je novinarki Tanjuga Aleksandri Otašević. Nosioci te titule su i novinar Majkl Frojnd kolumnista Jerusalem Posta, autor serije članaka o sudbini Teslinog naroda, direktorka Jedinstva Rada Komazec i novinari Rade Ranković, Marina Bulatović.

Priznanje je između ostalog pripalo premijeru Indije Narendri Modiju, ambsadoru Francuske Pjeru Košaru i šefu ekonomskog odeljenja Ambasade SAD Džozefu Boski, kanadskom poslaniku Tomu Rakočeviću zahvaljujući kojem je u Ontariju uveden Dan Nikole Tesle, Elonu Masku i njegovoj Fondaciji koja podržava rad i očuvanje jedine Tesline preostale laboratorije.

Premijer Indije poneo je titulu za iniciranje osnivanja Fondacije Svami Vivekananda i Nikola Tesla koja će biti u fokusu Svetske energetske konferencije 2024. u Nju Delhiju, čiji je pokrovitelj, a ministar spoljnih poslova Venecuele Yvan Gil Pinto za to što će Karakas naredne godine dobiti Teslin spomenik.

Tesla naučni centar Vordenklif, na čelu sa Markom Alesijem takođe je promovisan u Tesla ambasadora, podsetila je Nikšić i naglasila da će u junu biti otvoren Centar za posetioce upravo na tom prostoru. Podsetila je da se Srbija nakon požara koji je zahvatio laboratoriju u novembru uključila u akciju za obnovu ‘Moja cigla za Teslu’.

Skupu je prisustvovao i zvaničnik kineskog ministarstva nauke i tehnologije Li Haibao a Nikšić je podsetila da je u Kini formiran Međunarodni Tesla Savet, kao i da je u Atini Svetski filozofski forum sa 53 zemlje članice usvojio prvu međunarodnu Deklaraciju o Nikoli Tesli, čiji je predstavnik Viktor Feršt iz Ženeve, ekspert za programe naučne razmene UN, takođe postao Tesla ambasador.

Titula je pripala Muzeju Nikola Tesla, kao i ambasadoru Savi Kosanović, Teslinom sestriću, posthumno odlikovanom, zahvaljujući kome je u Beograd dopremljena arhiva Nikole Tesle. Time su, podsetila je stvoreni uslovi za osnivanje prvog Muzeja posvećenog Tesli a čija arhiva je pod zaštitom Uneska upisana u registar „Pamćenje sveta”.

Takođe, jedan od ambasadora je i David Vujić predsednik emeritus Tesla naučne fondacije iz Filadelfije, poslednji živi iz grupe Serbo 7, NASA, Apolo 11 srpskih inženjera koji su učestvovali u akciji sletanja na Mesec.

Nosioci prestižne titule su i Novak Đoković, maestro Zubin Mehta i holivudski glumac Itan Houk za ulogu Tesle u istoimenom filmu.

U ime Er Srbije titula Tesla ambasador uručena je Željku Stojčiću jednom od direktora.Među Tesla ambasadorima su i akademik Đorđe Šijački, nuklearni fizičar Vladan Vuletić – profesor MIT Boston, Studentski centar za izvrsnost Mašinskog fakulteta i Petnica.

Za direktno spasavanje Tesline laboratije titulu Tesla ambasadora dobili su Džejn Alkorn i Metju Inman koji je pokrenuo akciju u kojoj su učestvovali ljudi iz 108 zemalja, da se otkupi zemljište i laboratorija spasi od sigurnog uništenja. Tesla ambasadori su i Stiven Balone šef okruga Safolk koji je podržao obnovu Tesline laboratorije sa 1,8 miliona dolara kao i vatrogasci, među kojima je i Rih Bernie, koji je bio povređen u gašenju požara u TSCW.

Među nosiocima titule je i Savez inženjera i tehničara Srbije, Udruženje književnika, UNS, aerodrom Nikola Tesla, St. Regis Beograd – hotela-legat prijateljstva porodice Astor i Nikole Tesle, akademik Matija Bećković, inovator Dejan Ilić, poslednji sveštenik u Teslinom Smiljanu Dragan Mihajlović, Čedomir Kovačević Čekov autor idejnog projekta Teslinum-svetionik čovečanstva, Mila Pivnički Malruni, dizajner koralnog nakita Tesla Stila.

Titula je posthumno dodeljena i gradonačelniku Njujorka Fiorelu La Guardiji koji se 1943. godine oprostio od Tesle i profesoru Ljubi Vujoviću, osnivaču i predsedniku prvog društva u SAD posvećenog Tesli, zaslužnog za to što Njujork danas ima Tesla korner.

Bilten sadrži selekciju kako originalnih arhivskih članaka koji datiraju od 1888. godine do 1943. koji se tiču Tesle i kako je viđen za života, tako i savremenih članaka.

U Teslinoj godini, pored titule Tesla ambasadora i Tesla diplomatskih pasoša, sačinjeno je 11 Tesla brendova – Teslarica, Tesla bilten, Tesla vino, Tesla energetski bombon, Teslovača, Tesla Spirit parfem, Tesla stil koji uključuje ekskluzivne Tesla ešarpa Roksande Ilinčić, Tesla Serbini nakit sa monogramom NT, katalog Tesla Stil.

Izvor: Tanjug