Početna Vesti Među Tesla ambasadorima i dr Ljuba Vujović i Marina Bulatović

Među Tesla ambasadorima i dr Ljuba Vujović i Marina Bulatović

Srbija dobila 80 Tesla ambasadora, zaslužnih pojedinaca iz celog sveta – među njima imenovani i dr Ljuba Vujović (posthumno) i novinarka Marina Bulatović

Iz Upravnog odbora Teslisnog memorijalnog društva iz Njujorka saopštavaju da su im u petak 22. decembra u Press Centru UNS u Beogradu, dodeljene titule Tesla ambasadora od strane ambasadorke dr Ljiljane Nikšić, nacionalnog koordinatora strateške kampanje srpske diplomatije „Tesla-energija mira”. Ovo priznanje se dodeljuje povodom osam decenija kulture sećanja na svetskog i srpskog naučnika; ustanovio ga je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a nagrađeni su i članovi Tesla Memorijalnog Društva iz Njujorka kao najstarije organizacije u svetu koja se bavi očuvanjem sećanja na lik i delo Nikole Tesle od 1979.

 Priznanje su dobili:

  • Posthumno dr Ljubomir Ljubo Vujović, Predsednik Tesla memorijalnog društva iz Njujorka (1933. – 2021.).
  • Marina Bulatović, Član UO Teslinog memorijalnog društva iz Njujorka od 2010.


Foto: B.Bulatović / L. Petrović

Tesla društvo iz Njujorka osnovano je pre više od četiri decenije, a dr Vujović bio je lekar, pisac, filmski producent i jedna od vodećih ličnosti Teslinog pokreta u Americi. Neumorno je radio u njujorškoj „Metropoliten bolnici” preko 50 godina, a njegov dugogodišnji volonterski rad nikada neće biti zaboravljen. Dr Vujović je sarađivao sa čelnicima grada Njujorka, dostavljajući im potrebna dokumenta i informacije za postavljanje znaka „Nikola Tesla Corner” na uglu 6. avenije i 40. ulice. Zahvaljujući njemu, 10. jula 2001. otkrivena je Teslina komemorativna ploča na hotelu Njujorker na Menhetnu. On je autor dokumentarnog filma „Nikola Tesla – genije koji je osvetlio svet”, koji je napravljen u saradnji sa muzejom Nikola Tesla iz Beograda. Film je dobio međunarodno priznanje kao najbolji svetski dokumentarni film o Tesli. Film je urađen na engleskom jeziku, preveden je na nemački, francuski i srpski, a prikazale su ga brojne TV stanice širom planete.

Iz UO Tesla Memorijalnog Društva iz Njujorka podsećaju da je dr Vujović do poslednjeg dana, sa novinarkom Marinom Bulatović, članom Upravnog Odbora Teslinog memorijalnog društva, radio na proglašenju nacionalnog Dana nauke u Republici Srpskoj. Njih dvoje su pokrenuli i inicijativu koja je urodila plodom, pa je u Republici Srbiji, prvi put 2011, obeležen nacionalni Dan nauke, 10. jul. na Teslin rođendan.

„Kao nosilac titule Tesla Ambasadora koju sam dobila iz otadžbine, što za mene ima posebnu težinu i značaj, ponosna sam što je matica i na ovaj način odala priznanje našem decenijskom volonterskom radu u dijaspori. Naše Memorijalno udruženje ima svoju internet stranicu koja sadrži brojne informacije, fotografije i dokumenta o Nikoli Tesli, Mihajlu Idvorskom Pupinu i Milevi Marić-Ajnštajn, pa je zanimljiva brojnim istraživačima. Sajt je posetilo preko 3 miliona ljudi od čega najveći broj iz tzv. Globalnog Juga – Indije, Rusije, Kine…  zato sam se obradovala kada sam čula da su titule Tesla ambasadora dobili Narendra Modi, premijer Indije i Ivan Gil Pinto, Ministar spoljnih poslova Venecuele. Posebno mi se dopao Tesla Bilten na 700 stranica, sa kolekcijom članaka o Nikoli Tesli i Teslinoj godini. Pravo remek delo mojih kolega predstavnika sedme sile”, rekla je Marina Bulatović, novinar i promoter uvođenja svetskog globalnog međunarodnog Teslinog dana.