Početna Događanja Prosvjeta iz Štutgarta obeležila četiri godine postojanja

Prosvjeta iz Štutgarta obeležila četiri godine postojanja

SPKD Prosvjeta ogranak u Štutgartu u ovoj godini imao je niz novina. Nakon izbora Bogdane Brezovac na mesto predsednika ove velike i veoma važne kulturne ustanove održana je svečana akademija, kojom je obeleženo 4 godine postojanja.

Na toj akademiji najavljeni su i novi programi Prosvjete uz jasnu poruku da je Prosvjetin zadatak da u tu organizaciju uđe što više pojedinaca, koji zajedničkim radom mogu da daju samo dobre i veoma pozitivne rezultate. Ogranak u Nemačkoj se vratio pod okrilje GO SPKD Prosvjeta iz Istočnog Sarajeva uz nesebičnu pomoć i savete Prosvjete iz Beča, Banja Luke, Bijeljine i Beograda, dok se broj članova značajno umnožio.


Foto: A. Đorđević

Na svečanoj akademiji koja je održana u Štutgartu pored članova i prijatelja Prosvjete, predstavnika Generalnih konzulata Republike Srbije i Bosne i Hercegovine kao i sveštenika Srpske pravoslavne crkve iz glavnog grada Baden-Virtemberga tu su bili i prijatelji Prosvjete članovi Srpskog kulturnog centra iz Karlsruea, Udruženja žena Šrbac, Srpskog kulturnog i sportskog centra Hajlbron, Udruženja Sedmica iz Frankfurta, predstavnici humanitarne organizacije Srbi za Srbe kao i mnogobrojni prijatelji Prosvjete, ogranka u Štutgartu.

Manifestaciju pod nazivom „Dani Prosvjete u Štutgartu” blagosiljao je protojerej-stavrofor Borisav Simića, a potom je putem video poziva uključen episkop Grigorije.

Predsednica prosvjet Bogdana Brezovac
Foto: A. Đorđević

„Čuvajte, jezik kao zemlju. Reč se može izgubiti kao grad, kao zemlja, kao duša. A šta je narod izgubi jezik, zemlju, dušu? Ne uzimajte tuđu reč u svoja usta. Uzmeš li tuđu reč, znaj da je nisi osvojio, nego si sebe potuđio. Bolje ti je izgubiti najveći i najtvrđi grad svoje zemlje, nego najmanju i najneznatniju reč svoga jezika. Zemlje i države ne osvajaju se samo mačevima nego i jezicima. Znaj da te je neprijatelj onoliko osvojio i pokorio koliko ti je reči potrao i svojih poturio. Narod koji izgubi svoje reči prestaje biti narod” podsetili su na ovoj svečanoj akademiji na čuvene reči velikog Stefana Nemanje.

„Upravo postojanje Prosvjete ima misiju očuvanja srpskog jezika ovde u tuđini, baš kako je i Veliki Župan Stefan Nemanja u zaveštanju besedio a zapisao njegov najmlađi sin Rastko, potonji Sveti Sava. Kako bi očuvali jezik, veliku podršku imamo iz matice, kroz ambasade i konzularna predstavništva”, istakli u Prosvjeti uz poziv da se prisutnima obrate generalni konzuli Vera Sajić, Bosne i Hercegovine u Štutgartu kao i Božidar Vučurević, generalni konzul RS u Minhenu.

Pored vladike Grigorija putem video poziva obratio se i direktor Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, Arno Gujon, zatim predsednik Prosvjete iz Banja Luke, Željko Vujadinović, kao i Srđan Mijalković, počasni predsednik Prosvjete u Austriji.

Prva predsednica Prosvjete u Nemačkoj Desa Burazor Aslanidu govorila je o četvorogodišnjem radu ove organizacije. Prisutnima se obratio i šef Predstavništva Republike Srpske u Štutgartu Mićo Ćetković, dok je o značaju srpskih dopunskih škola pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete Republike Srbije i saradnji sa kulturno-obrazovnim udruženjima u rasejanju govorila Tatjana Hot, koordinator za srpsku dopunsku školu u nemačkim pokrajinama Baden-Virtembergu i Bavarskoj.


Foto: A. Đorđević

Članovi Srpskog centra Štutgart, njihova ženska pevačka grupa predstavili su se prisutnima, kao i najlađa članica Prosvjete Anice Koćić.

Na Danu Prosvjete svoje stihove govorili su mnogi pesnici srpskog rasejanja, članovi više udruženja u Nemačkoj: Ruža Barišić Đekić, Radovan Lepanović, Borica Perišić Đekanović, Gordana Breberina Trkulja, Zagorka Bunthornsade. Desa Burazor Aslanidu, pročitala je deo iz svog romana, dok je voditelj Dragan Jakovljević pročitao pesmu predsednice Bogdane Brezovac posvećenu našem nobelovcu, Ivi Andriću. On je takođe pročitao i pesmu pesnika iz Kragujevca Žike Rankovića. Maja Tomašević, sa Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, i to sa odseka flauta i solo pevanje predstavila se takođe prisutnima.

Uprava Prosvjete dodelila je zahvalnice članovima i prijateljima društva, koji su tokom prethodnih godina takođe na razne načine unapredili rad Prosvjete u Štutgartu.